Recept za kuglof sa orasima, suvim voćem i đumbirom
Kuglof, najstariji modelirani kolač, poslednjih godina doživljava pravu renesansu. Za ovu poslasticu, koju su u naše krajeve pre mnogo vekova doneli Nemci, a osvojila je i ostatak sveta, postoji najmanje četiri stotine recepata. Međutim, oblik može biti – samo jedan.
Nekada je bio nezaobilazan na porodičnoj trpezi, naročito na severu zemlje. Odlično se slaže sa belom kafom ili šoljom toplog čaja, pa asocira na hladnije dane, praznike i toplu domaću atmosferu. Postoje bečki, carski, mramorni, vinski, šareni kuglof, da pomenemo tek nekoliko, a nećete odoleti ni ovom koji se našao na HELLO! repertoaru.
Pročitajte: Kraljica čokoladnog užitka - Donosimo vam originalan recept za čuvenu Saher tortu
Recept za kuglof sa začinima
Istopite kockicu maslaca i njime premažite dekorativni kalup za kuglof, prečnika 22 cm; dobro ga pospite brašnom i odstranite višak.
Ubacite 200 g maslaca u kesu za zamrzivač i pritiskajte rukama da omekša. Zatim mutite maslac sa 200 g šećera i prstohvatom soli da dobijete penastu smesu. Dodajte 4 žumanca; zasebno umutite belanca u sneg.
Uspite 200 g prosejanog brašna, 8 g praška za pecivo i prstohvat đumbira u prahu (dozirajte količinu prema ukusu).
Potopite 50 g suvog grožđa u rum na najmanje 10 minuta. Isecite na krupnije komade 10 suvih kajsija i 4 velike urme. Ocedite suvo grožđe, ostavite ga da se osuši, pa ga pomešajte sa kajsijama i urmama i na kraju sve pospite brašnom.
Dodajte suvo voće i 60 g seckanih oraha u smesu sa žumancima, a zatim je dobro sjedinite sa belancima.
Sipajte smesu u kalup i pecite u rerni 1 sat na 180℃. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi, a potom izvadite kuglof iz kalupa i ostavite ga da odstoji 4 do 5 sati pre nego što ga pospete šećerom u prahu.
Slične Vesti
Tako to radi otac šestoro dece: Slobodan Ćustić oduševio receptom za brzu čokoladnu poslasticu
Čokoladne kocke po receptu Slobodana Ćustića
16/04/2022
Saznajte višeTiramisu sa malinama: Jednostavan recept za letnji desert u čaši
Tiramisu sa malinama - gotov dok kažete piškota
07/08/2021
Saznajte višeMajstor za domaće poslastice: Ivan Milinković oduševio receptom za sipanu pitu sa višnjama FOTO
Sipana pita sa višnjama po receptu Ivana Milinkovića
17/03/2023
Saznajte višeHari i Megan obožavaju ovu kombinaciju: Recept za kolač od zove i limuna
Kolač od limuna i zove - jednostavan, a prepun ukusa
06/06/2022
Saznajte višePoslastica od 5 sastojaka gotova za 10 minuta: Nela Mihailović oduševila penastim poljupcima
Recept Nele Mihailović za penaste poljupce
29/05/2022
Saznajte višePovoljno, brzo i preukusno: Glumica Jelena Đukić ima ideju za jednostavan nedeljni kolač
Recept Jelene Đukić za kolač sa šljivama
27/02/2022
Saznajte višeNajslađi pokloni na koje niko neće ostati ravnodušan: Recepti za 4 savršena praznična slatkiša
Novogodišnji recepti - Najslađi pokloni na koje niko neće ostati ravnodušan!
29/12/2021
Saznajte višePročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)