35 godina postojanja: Slavljenički koncerti Električnog orgazma

35 godina postojanja: Slavljenički koncerti Električnog orgazma

Autor: | 24/12/2015

0

 

Električni orgazam obeležiće 35 godina postojanja koncertima 26. i 27. decembra u Domu omladine Beograda, u okviru slavljeničke turneje koja je obuhvatila još nekoliko gradova Srbije, a na svim fotografijama, omotima, potpisima pesama, jedno je zajedničko - ime frontmena ovog benda. Srđan Gojković je mnogo poznatiji po nadimku Gile. Rođen je 8. aprila 1961. godine. Pored Električnog orgazma, izdao je i jedan samostalni i tri albuma za decu u saradnji sa Vladom Divljanom. Bavi se i produkcijom.

Tokom 35 godina postojanja Električni orgazam se pokazao kao jedan od najznačajnijih domaćih bendova, objavivši niz uticajnih i žanrovski izuzetno raznolikih albuma kao što su novotalasni debi "Električni orgazam", psihodelični "Lišće prekriva Lisabon", rokenrol "Distorzija" i živi "Braćo i sestre", eklektični "Zašto da ne" ili poslednji, gruvajuće fankoidni "To što vidiš to i jeste" (2010).

A Električni orgazam je bio osnovan sa idejom da odsvira samo jedan koncert. Naime, Gojković (tada bubnjar), klavijaturista Ljubomir Đukić i gitarista Ljubomir Jovanović Jovec u beogradskoj kafani "Mornar" 13. januara 1980. godine osnovali su Električni orgazam, kao jednokratnu predgrupu za koncert njihovog matičnog benda Hipnotisano pile. Nakon te jedne svirke Gojković kaže da su "ukapirali da je obrnuto, da je Električni orgazam glavni bend, a da se Hipnotisano pile raspada".

Prva postava Električnog orgazma, u kome su bili i basistkinja Marina Vulić i bubnjar Goran Čavajda Čavke (1962 - 1997), ostala je diskografski upamćena kao deo velike trojke beogradskog novog talasa. Sa Šarlom Akrobatom i Idolima, Električni orgazam je ravnopravno podelio "Paket aranžman" (1981), koji danas slovi kao jedan od najznačajnijih albuma jugoslovenskog i srpskog rokenrola.

Odlazak suosnivača Đukića, kao i Grofa, nakon albuma "Kako bubanj kaže" (1984) označava kraj prve faze Električnog orgazma. Sa novim gitaristom Branislavom Petrovićem Bananom i basistom Zoranom Radomirovićem Švabom, Gile i Čavke regrupišu Električni orgazam i izbacuju sjajan povratnički rok album "Distorzija" (1986) i podjednako upečatljiv živi "Braćo i sestre" (1987). Potom Orgazam postiže svoj najveći hit pesmom "Igra rokenrol cela Jugoslavija" sa izuzetno uspešnog albuma "Letim, sanjam, dišem" (1988). Novo poglavlje u istoriji Električnog orgazma otvara povratak klavijaturiste Ljube 2004. godine.

Poslednji studijski album Orgazma jeste "To što vidiš to i jeste" (2010). Najnovija pesma "Bio sam loš" je prvi najavni singl sa novog albuma radnog naziva "Gde smo sad?", koji bend namerava da objavi iduće godine.

 

Komentari (0)

Loading
, Foto:Branko Gavrić hellomagazin
Tagovi: kultura