Nurgul Ješilčaj, žena sa hiljadu lica

Nurgul Ješilčaj, žena sa hiljadu lica

Autor: | 23/08/2016

0

Zovu je "žena sa hiljadu lica". To nije slučajno, jer je u velikom stilu i počela karijeru - kao Ofelija u Šekspirovom "Hamletu" i Blanš Diboa u komadu "Tramvaj zvani želja". Nurgul Ješilčaj danas je najpopularnija i najbolje plaćena turska glumica, koja po epizodi dobija honorar od oko četrdeset hiljada evra. Da njen talenat zaista toliko vredi možemo da se uverimo i zahvaljujući Gulseren iz serije "Paramparčad", koja se odnedavno prikazuje na televiziji „Prva“.

Nurgul prihvata isključivo glavne uloge, mada tvrdi da ih ne bira po visini honorara, već prema veličini izazova. Bila je prva velika turska zvezda koja je snimila ljubavne scene sa ženom, glumila je alkoholičarku, proslavila se kao Jasemin iz serije "Ljubav i kazna", a bio je zapažen i nastup u jednom od najvećih projekata turske televizijske produkcije "Asmali konaku".

Pred kamerama je više od sedamnaest godina. Rođena je 1976. u gradiću Afionkarahisaru pod imenom Nurgul Gultekin. Kao najmlađa kćerka bila je mezimica cele porodice.

- Imam dve starije sestre koje su me večito pazile i mazile, pa sam se osećala kao princeza. Nije čudo što sam razmažena i egocentrična. Nikada nisam morala da radim po kući, a uvek sam dobijala šta sam htela - iskrena je.

U Istanbul je došla kada je diplomirala glumu na Univerzitetu "Eskisehir", te uzela umetničko prezime Ješilčaj, što u prevodu znači "zeleni čaj". Posle svetske premijere filma "Na rubu neba", u kojem je igrala kurdsku lepoticu Ajten, u Kanu su pljuštale ponude sa svih strana, ali Nurgul se nije odvažila na taj korak i odustala je od karijere u inostranstvu. Za takvu odluku presudni su bili privatni razlozi. Bivšeg supruga Džema Ozera, sedamnaest godina starijeg od nje, upoznala je na snimanju. Zajedno su igrali u seriji "Anđeosko ostrvo", a venčali su se nekoliko meseci posle prvog susreta. Po rođenju sina Osmana potpuno se povukla iz javnosti. No, ljubav sa kolegom nije dugo trajala. Nakon razvoda, Nurgul je uglavnom živela po hotelima i iznajmljenim stanovima, što joj je odgovaralo jer je često morala da menja lokacije snimanja, a dečaka je svuda vodila sa sobom. Boemski način života trajao je sve donedavno, dok novac zarađen od serije "Paramparčad" nije počela da ulaže u nekretnine. Prvo je kupila kuću u Istanbulu, a potom i imanje u blizini Bodruma. Na tom idiličnom mestu spaja lepo s korisnim i, kao strastveni pobornik zdrave hrane, gaji organsko povrće i voće.

- Veoma sam odgovorna osoba i zahvalna sam na svemu što mi život pruža. No, nepopustljiva sam kad je reč o mom sinu, čije zdravlje, sreća i vaspitanje su mi najvažniji na svetu. Kada sam posle šest godina braka ostala sama s njim, teret odgovornosti je bio još veći - objašnjava glumica.

Pre tri godine bila je gošća filmskog festivala na Paliću. Tada je izjavila da bi volela da radi sa Emirom Kusturicom i da se nada pozivu našeg proslavljenog reditelja. Znala je čak odgovor na pitanje zbog čega su turske serije toliko popularne u Srbiji - zato što se bave univerzalnim temama i zato što dve zemlje imaju mnogo zajedničkih karakteristika.

Vest da temperamentna Turkinja posle pedeset dve epizode napušta seriju "Paramparčad", koja je osvojila publiku i oborila sve rekorde gledanosti i na domaćem terenu i u zemljama u kojima se emituje, krajem prošle godine je poput cunamija protutnjala svetom bosforskih melodrama i sasvim neočekivano načela važnu temu tamošnjeg glumišta. A prašina se ne sleže brzo kada je podigne ova provokativna lepotica. Iako su je mediji tada proglasili razmaženom divom, Nurgul je uzvratila udarac optuživši kolegu Erkana Petekaju za mobing.

Naime, u Erkanovom ugovoru postoji klauzula da ne snima ljubavne scene kako ne bi uznemirio konzervativnu javnost. Fanovima serije, kao i bivšoj koleginici, to je bilo smešno, a kada je poslednji put odbio da snimi scene ljubljenja, ona je odlučila da prekine saradnju. Tako je većina njihovih romantičnih scena zapravo delo foto-montaže, a ne zajedničkog rada.

Vrhunac svega bila je Erkanova provokacija kako je Nurgul previše stalo da s njim snima baš takve epizode. Bila je to kap koja je prelila čašu, posle čega je od režisera zatražila da "ubiju" njen lik i raskinu ugovor.

- Teško je to prepričati. Zbog jednog konzervativnog čoveka, koji ne zaslužuje ni da mu ime izgovorim, trpeo je ceo set. Neću ni pominjati vulgarne komentare koje mi je stalno upućivao. Nisam mogla da dopustim da svoj muški šovinizam i mačizam hrani mojom ženstvenošću. Serija ima visoku gledanost i sigurno je deo gledalaca konzervativan, ali to ne opravdava njegovo ponašanje.

Za Erkana je još rekla da se iza utiska dobroćudnog i porodičnog čoveka krije seksista, egoista i tiranin sultanskih manira. S druge strane, on je optužio Nurgul da je neprofesionalna, da je na set dolazila pijana i da se vulgarno ponašala.

- Uloga je moja obaveza, a ne poligon za iživljavanje. Želela sam da odem. Više nisam mogla da ostanem ni dan. Erkanu je dopušteno da me maltretira. Bila sam pod ogromnim psihičkim pritiskom. I svi su znali da je tako, ali niko nije reagovao. U Turskoj svi sve vide, ali okreću glavu ako je nekome, a naročito ženi, potrebna pomoć - ogorčena je atraktivna Nurgul, koja se po raskidu ugovora posvetila sinu.

 

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić promo/Prva TV

Pročitajte još

Najnovije vesti