Šarlota Rempling: I bojkot Oskara je rasizam

Šarlota Rempling: I bojkot Oskara je rasizam

Autor: | 22/01/2016

0

Dodela Oskara još nije ni održana, a već je sad izvesno da će ostati upamćena po nekoliko prilično ozbiljnih stvari i nerešenih društvenih pitanja. Pre svega, zbog odluke nekoliko glumaca afroameričkog porekla da bojkotuju ceremoniju jer su i ove godine svi nominovani – bele boje kože.

S druge strane, Vupi Goldberg smatra da bojkot nije rešenje, Džordž Kluni tvrdi da u filmskom svetu već duže vreme postoji problem jer se ne bavi dovoljno problemima manjina, Džon Krasinski kaže da svako ima pravo da odluči da li želi da dođe ili će te večeri imati važnija posla, dok je Majkl Kejn izjavio da niko ne može da glasa za nekog glumca samo zato što je on crn.

- Ne možete samo reći: "Ja ću da izaberem tog i tog, iako možda nije bio dovoljno dobar, ali je, eto, crn". Boja kože nije dovoljna. Morate da se dobro pokažete u svojoj ulozi da biste zaslužili priznanje – smatra slavni Britanac, koji se takođe nije našao među nominovanima iako je ostvario sjajnu ulogu u drami "Mladost". Za nju je osvojio samo Evropsku filmsku nagradu (EFA).

- Ne, neću biti na dodeli. Ali, ne zbog nekog bojkota, već zato što imam 82 godine i ne mogu da putujem toliko daleko. Prestar sam da bih iz Londona otišao u Los Anđeles samo da bih pet sati sedeo u publici i aplaudirao nekom drugom – našalio se Kejn na svoj poznati sarkastični način.

Njegova koleginica Šarlota Rempling, takođe holivudska veteranka, ove godine je među nominovanima za sporednu žensku ulogu i ima velike šanse da dobije "zlatnog dečka". Ona tvrdi da je već sam bojkot dodele rasizam – prema belim ljudima.

- Možda tamnoputi glumci jednostavno nisu odigrali dobre uloge i samim tim nisu ni zaslužili da se nađu u na ovogodišnjoj listi? Ali, zašto uopšte klasifikovati ljude? Danas je sve manje-više prihvaćeno, svačija prava se ostvaruju. Uvek će neko za nekog biti manje lep, ovakav ili onakav. Zar nije i to diskriminacija? Kad pozivate na bojkot "belog" Oskara, onda ste i sami rasista – misli šezdesetdevetogodišnja Šarlota.

U međuvremenu, bojkotu Oskara koji su pokrenuli Džejda Pinket Smit, Vil Smit i Spajk Li na indirektan način su podržale i neke zvezde koje su ranije nagrađene ovim priznanjem, poput Riz Viderspun i Lupite Njongo, a s njima se slaže i Mark Rafalo, koji će ipak prisustvovati ceremoniji jer je nominovan za mušku epizodnu ulogu.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver/Getty Images
Tagovi: