Ovo je sin čuvenog Davida Albaharija: Školovao se u inostranstvu i postao poslanik u Skupštini Srbije FOTO

Ovo je sin čuvenog Davida Albaharija: Školovao se u inostranstvu i postao poslanik u Skupštini Srbije FOTO

Autor: | 09/08/2023

0

Sin Davida Albaharija sebe opisuje kao kanadskog Zemunca

David Albahari, naš veliki književnik, prevodilac, akademik i erudita, preminuo je u 75. godini posle duge i teške bolesti. Rođen je u Peći, ali je odrastao u Zemunu, gradu u kom je završio gimnaziju i kome je bio privržen čak i dok je živeo na drugom kraju planete, u dalekoj Kanadi. Kultni pisac ispraćen je na večni počinak 5. avgusta na Jevrejskom groblju u Beogradu, ali njegovo delo zauvek će ostati jedan od stubova savremene srpske književnosti i kulture uopšte.

Profimedia

 

Studirao je englesku književnost i jezik. Prvu knjigu, zbirku priča „Porodično vreme“, objavio je 1973, a prvi roman „Sudija Dimitrijević“ pet godina kasnije. Iz njegovog bogatog opusa izdvajaju se romani „Mamac“, „Pijavice“, „Snežni čovek“, eseji, kratke priče koje su često bile autobiografske... Dobitnik najvećih priznanja za književnost bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti, PEN centra i Srpskog književnog društva.

Pročitajte: Gledate ga u Dnevniku, a niste znali da je baš on sin legendarnog Branka Cvejića

Kako navode analitičari, Albahari je pisac prilično zatvorenog, na momente hermetičnog izraza, autor koji zahteva ne samo veliki čitalački napor već i punu čitaočevu saradnju u izgrađivanju značenja pojedinih dela. Uprkos tome, on je tokom pedesetogodišnjeg postojanja u našoj literaturi stekao ne samo nepodeljenu naklonost kritike već i prilično veliki broj čitalaca.

Twitter

 

Sa porodicom, suprugom Bojanom, sinom Natanom i ćerkom Rebekom, Albahari se 1994. preselio u Kanadu, gde je živeo i radio do 2012. Sin je, povodom smrti čuvenog pisca, na Tviteru objavio nekoliko porodičnih fotografija, nastalih u različitim prilikama i vremenima.

ATA Images

 

Na popularnoj društvenoj mreži Natan sebe predstavlja kao „kanadskog Zemunca“. On se ne bavi književnošću. Više ga privlače politika i aktivizam, a kao član Pokreta slobodnih građana od prošlog avgusta je i poslanik u Narodnoj skupštini Srbije.

Twitter

 

Sin Davida Albaharija završio je političke nauke na univerzitetu u Kalgariju, a magistrirao evropske integracije u Bonu. Kako stoji na Vikipediji, u ISAC fondu bio je zaposlen od 2008. godine i nalazio se na poziciji program-menadžera.

Bio je zadužen za organizovanje programa koji se bave evropskim i evroatlantskim integracijama Srbije, kao što su međunarodne konferencije, seminari, studijske posete i obuke, političko zastupanje i ostale aktivnosti koje spadaju u domen paralelne diplomatije. Bio je povremeni predavač u Beogradskoj otvorenoj školi i održao je više prezentacija za različite studijske grupe, nevladine organizacije i srednjoškolce na temu Evropske unije, NATO-a i reformi sektora bezbednosti.

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Profimedia

Pročitajte još

Najnovije vesti