Ovo je sin čuvenog pisca Davida Albaharija: Školovao se u inostranstvu i postao ugledni političar i aktivista

Ovo je sin čuvenog pisca Davida Albaharija: Školovao se u inostranstvu i postao ugledni političar i aktivista

Autor: | 31/07/2024

0

Sin Davida Albaharija je političar i aktivista

David Albahari, naš veliki književnik, prevodilac, akademik i erudita, preminuo je 30. jula 2023. godine posle duge i teške bolesti.

Rođen je u Peći, ali je odrastao u Zemunu, gradu u kom je završio gimnaziju i kome je bio privržen čak i dok je živeo na drugom kraju planete, u dalekoj Kanadi. Njegovo delo zauvek će ostati jedan od stubova savremene srpske književnosti i kulture uopšte.

Profimedia

 

Kako navode analitičari, Albahari je pisac prilično zatvorenog, na momente hermetičnog izraza, autor koji zahteva ne samo veliki čitalački napor već i punu čitaočevu saradnju u izgrađivanju značenja pojedinih dela.

Uprkos tome, on je tokom pedesetogodišnjeg postojanja u našoj literaturi stekao ne samo nepodeljenu naklonost kritike već i prilično veliki broj čitalaca.

Pročitajte: Gledali ste ga u Dnevniku, a niste znali da je baš on sin legendarnog Branka Cvejića

Sa porodicom, suprugom Bojanom, sinom Natanom i ćerkom Rebekom, Albahari se 1994. preselio u Kanadu, gde je živeo i radio do 2012. godine.

Twitter

 

Natan je, povodom smrti čuvenog pisca, prošlog leta na Tviteru objavio nekoliko lepih porodičnih fotografija, nastalih u različitim prilikama i vremenima.

Na popularnoj društvenoj mreži sin Davida Albaharija sebe predstavlja kao „kanadskog Zemunca“. On se ne bavi književnošću. Više ga privlače politika i aktivizam, a kao član Pokreta slobodnih građana postao je i poslanik u Narodnoj skupštini Srbije.

Rođen je 1986. godine u Beogradu. Završio je političke nauke na Univerzitetu u Kalgariju, a magistrirao evropske integracije u Bonu. Kako stoji na Vikipediji, u ISAC fondu bio je zaposlen od 2008. godine i nalazio se na poziciji program-menadžera.

 

 

Bio je zadužen za organizovanje programa koji se bave evropskim i evroatlantskim integracijama Srbije, kao što su međunarodne konferencije, seminari, studijske posete i obuke, političko zastupanje i ostale aktivnosti koje spadaju u domen paralelne diplomatije.

Pročitajte: Da je samo Đole mogao da vidi... Legendarni Sting na svetskoj premijeri filma Alekse Balaševića

Povremeni je predavač u Beogradskoj otvorenoj školi i do sada je održao više prezentacija za različite studijske grupe, nevladine organizacije i srednjoškolce na temu Evropske unije, NATO-a i reformi sektora bezbednosti.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Profimedia

Slične Vesti

Najnovije vesti