Toksikološki nalaz pokazao kako je ružičasti opijat razorio organizam Lijama Pejna

Toksikološki nalaz pokazao kako je ružičasti opijat razorio organizam Lijama Pejna

Autor: | 22/10/2024

0

Toksikološki nalaz Lijama Pejna

Lijam Pejn, bivši član benda „One Direction”, preminuo je nakon pada s trećeg sprata hotela – javile su svetske agencije, a tužnu vest potvrdila je i policija Buenos Ajresa, gde se dogodila tragedija.

Photo by Kevin Winter Getty Images

 

Toksikološki nalazi su otkrili da je u krvi imao tragove kokaina, benzodijazepina, krek kokaina i 'ružičastog kokaina' koji je kombinacija metamfetamina, ketamina i MDMA.

Šta je ozloglašeni ružičasti kokain?

Koktel sintetičke „luksuzne” droge, poznat kao ružičasti kokain, koji može da izazove niz ozbiljnih i smrtonosnih posledica, povezan je sa smrću Lijama Pejna.

Pročitajte: Lijam Pejn pronađen mrtav - Otkriveni zastrašujući detalji tragedije

Nazvan je po svojoj primamljivoj ružičastoj nijansi stvorenoj pomoću prehrambene boje, a ta droga, ironično, ne sadrži često kokain.

Umesto toga, to je snažna mešavina nekoliko lekova, poput sredstva za smirenje ketamina, stimulansa i psihodelika MDMA i amfetamina poput meta, iako postoji nekoliko recepata.

Lekari kažu da može da uzrokuje ekstremnu uznemirenost, halucinacije, zastoj srca i psihozu, navodi Daily mail. Lijam Pejn je drogu dobio preko dva radnika hotela, istraga je u toku.

Koktel zovu bomba zbog kombinacije delovanja stimulansa i halucinogena te ogromnog opterećenja koje stvara u organizmu.

Toksikološki nalaz Lijama Pejna

Pink kokain poznat je i kao tuci ili tusi odnosno pantera rosa, potiče iz Kolumbije, ali se može naći i u SAD, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu već godinama, po ceni između 77 i 83 funte po gramu, odnosno od 90 do 100 evra.

Nekoliko sastojaka ružičastog kokaina mogu sami po sebi da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme. To uključuje moždani udar i srčani zastoj. Iako ne postoji standardni recept za ružičasti kokain, MDMA/ekstazi, ketamin i amfetamini najčešći su sastojci.

Međutim, LSD, halucinogeni poput meskalina, a ponekad čak i moćni opioidi koji izazivaju zavisnost, poput fentanila, pronađeni su u nekim mešavinama u prošlosti.

Photo by Christopher Polk Getty Images for Clear Channel

 

 

Činjenica da se recepti razlikuju po sastavu i njihovoj razmeri, čini drogu nepredvidljivom i korisnici mogu da dožive različite posledice, uključujući smrtonosno predoziranje, čak i ako su u prošlosti koristili drogu u sličnim količinama.

„Kada pročitam mešavine u sastojcima ove droge, jasno je da se izaziva uznemirenost, halucinacije, psihoza, neka vrsta hiperstimulacije”, rekao je dr Nelson iz Medicinskog centra Santa Clara Valley.

Preliminarni rezultati analiza u slučaju Lijama Pejna doneli su ovakve podatke.

 

Komentari (0)

Loading
Jelena Mladenović Profimedia

Slične Vesti

Pročitajte još

Najnovije vesti