Zašto kralj Čarls slavi dva rođendana i kako će izgledati sutrašnji spektakl u Londonu

Zašto kralj Čarls slavi dva rođendana i kako će izgledati sutrašnji spektakl u Londonu

Autor: | 14/06/2024

0

Kralj Čarls slavi dva rođendana

Iako je bolestan, kralj Čarls se ovih dana pojavljuje u javnosti češće nego što je iko mogao da pretpostavi. No, sutra ima specijalan povod - službeni rođendan, koji, inače, slavi od prošle godine, kada je zvanično preuzeo tron.

Ova tradicija na britanskom dvoru postoji već više od 260 godina. Verovatno se sećate da je i kraljica Elizabeta imala dva rođendana? Evo i zbog čega.

Chris Jackson/Getty images

 

Ako je monarh rođen u nekom od hladnijih meseci, po takvim vremenskim uslovima teško je organizovati svečanosti pod vedrim nebom na kojima bi se veselila čitava nacija. Zbog toga je uveden "dodatni" datum, pa tako i kralj Čarls slavi dva rođendana.

Pročitajte: Osveta princa Harija - Čarls je sina i snaju izbacio iz kuće, a ono što su smislili će ga dokrajčiti

Svet je ugledao 14. novembra 1948, i to je pravi rođendan koji obeležava u krugu porodice.

Treći vikend juna odabran je zato što je tada vreme uglavnom lepo, pa javnost zajedno sa kraljem može da uživa u paradama i ostalim ceremonijama na otvorenom.

Chris Jackson/Getty images

 

Prošle godine to je bio 17. jun, a ove – 15. jun. Svečanost će u subotu početi tradicionalnom paradom “Trooping the Colour”, koja kreće od Bakingemske palate i prolazi kroz centar grada.

U događaju učestvuje 1.400 vojnika, 200 konja i 400 muzičara, praćenih fanfarama i zastavama. Po tradiciji, pred početak parade kralj iz kočije proverava gardiste i oficire.

Chris Jackson/Getty Images

 

Ove godine trupe predvodi Irska garda, čiji je počasni pukovnik princeza od Velsa. Kejt Midlton se pre nekoliko dana izvinila što ne može da prisustvuje pripremama odreda, a razlog je, kao što dobro znamo, sasvim opravdan.

Gardisti će na teren umarširati sa bubnjevima i maskotom, irskim vučjim hrtom, uz keltske narodne pesme i novu muziku komponovanu za ovaj događaj.

Chris Jackson/Getty Images

 

Posle pozdrava vojnicima, kralj će se pridružiti porodici na balkonu Bakingemske palate. Ovo je prilika u kojoj se nose svečane vojne uniforme, pa će ih tako, osim Čarlsa, sutra obući i njegov sin, princ Vilijam, i sestra, princeza Ana.

Pročitajte: Objavljen datum smrti kralja Čarlsa - Nije mu ostalo još mnogo vremena, Britanija s razlogom uplašena

Kralj će se pojaviti u pratnji supruge Kamile, a Britanci se nadaju da će na čuvenoj terasi posle šest meseci videti i omiljenu članicu porodice, princezu od Velsa.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Jane Barlow/Getty Images

Slične Vesti

Pročitajte još