Japan, zemlja stogodišnjaka: Tajna je u ishrani bogatoj jodom

Japan, zemlja stogodišnjaka: Tajna je u ishrani bogatoj jodom

Autor: | 29/11/2022

0

Stanovnici Zemlje izlazećeg sunca imaju najduži životni vek u svetu. Žene u proseku žive 81 godinu, a muškarci 78. Japanci se ne goje lako. U Japanu je najniži procenat srčanih udara, moždanog udara i malignih bolesti, najmanja je smrtnost od korone... 

Nisu samo geni presudni, jer kad se presele na Zapad, češće obolevaju, kao i zapadnjaci. Tajna za dobro zdravlje i dug život je u ishrani.

Pročitajte: Ovo sigurno niste znali - Jod pomaže kod gripa i prehlade!

Shutterstock

 

Ishrana stanovnika Japana je uravnotežena, hranljiva i niskokalorična, zasnovana na ribi i plodovima mora. Riba je bogata jodom i omega-3 masnim kiselinama.

Jod je esencijalan mineral za održavanje dobrog zdravlja. Kao osnovni gradivni element hormona štitne žlezde utiče na većinu metaboličkih procesa u organizmu i neophodan je za normalan rast i razvoj svih ćelija i tkiva.

Pročitajte: Ključni element za razvoj mozga - Više joda za bolje pamćenje i koncentraciju

Shutterstock

 

Doktor Dejvid Deri rekao je da je jod najbolji antibiotik i antivirotik. U kontekstu činjenice da većina bolesti ili započinje ili se nastavlja upalama koje uzrokuju bakterije i virusi, ovo je važna informacija. Naime, svakih 17 minuta krv ponovo cirkuliše kroz tkivo štitne žlezde, u kome će, ako postoji dovoljna količine joda, bakterije i virusi biti uništeni.

Pročitajte: Tokom praznika imunitet pada, najbolja zaštita je jod

Shutterstock

 

Ljudsko telo ne može skladištiti jod, pa je stoga neophodno njegovo svakodnevno unošenje.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da odrastao čovek, da bi izmirio dnevne potrebe za jodom, treba da unosi oko 150 mikrograma joda, ali se preventivno dejstvo postiže tek unošenjem većih količna. Opasnosti od toga da ćete uneti previše joda nema, jer ne treba zaboraviti da ljudi u Japanu dnevno konzumiraju 12 miligrama joda, što je desetostruko više od preporuke SZO.

Shutterstock

 

Najbolji izvori joda su alge i morska riba. Sledimo primer Japanaca! Povećajmo unos joda kroz hranu i vodu!

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti

Pročitajte još

Najnovije vesti