Balansirana ishrana: Ključ dobrog zdravlja

Balansirana ishrana: Ključ dobrog zdravlja

Autor: | 25/07/2018

0

Da bismo zadovoljili naše nutritivne potrebe neophodno je da u ishrani koristimo sve vrste namirnica. Kako bismo ovladali veštinom pravilnog kombinovanja namirnica potrebno je da znamo kolike su dnevne potrebe zdrave odrasle osobe za proteinima, mastima, ali i ugljenim hidratima.

Za pravilno funkcionisanje organizma potrebno je da kroz ishranu unesemo preko 40 nutrijenata svaki dan. Ovu količinu hranljivih materija nemoguće je pronaći u samo jednoj vrsti namirnica. Preporuke Svetske zdravstvene organizacije kažu da pravilno kombinovan obrok treba da sadrži 55 odsto ugljenih hidrata, 15 odsto proteina i 30 odsto masti, jer je svaka grupa namirnica značajna za naše zdravlje.

Proteini su potrebni za izgradnju i obnavljanje tkiva, ugljeni hidrati su glavni izvor energije, a masti su energetske rezerve u ljudskom organizmu koje oblažu vitalne organe neophodne za sintezu hormona i apsorbciju vitamina rastvorljivih u mastima. Ključ zdravog stila života je, uz redovnu fizičku aktivnost, raznovrsna, pravilna i uravnotežena ishrana.

Kampanja Privredne komore Srbije – Udruženja za prehrambenu industriju „Teži ravnoteži“, kao podrška Nacionalnom programu za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih Ministarstva zdravlja Republike Srbije, namenjena je informisanju i edukaciji građana o važnosti usvajanja zdravih stilova života, balansirane ishrane i redovne fizičke aktivnosti.

Više na www.teziravnotezi.rs.

Hellomagazin.rs Promo
Tagovi:

Pročitajte još

Najnovije vesti