Ovaj recept za ukusne lazanje je pogodan čak i za one koji nemaju mnogo iskustva u kulinarstvu.
Sastojci:
400 g kora za lazanje
0,5 kg mešanog mlevenog mesa
0,5 l pasiranog paradajza
0,5 l crnog vina
veća glavica crvenog luka
beli luk (tri čena)
peršun
biber
so
origano
bosiljak
1 vrećica parmezana
25 g maslaca
3 kašike brašna
0,6 l mleka
Priprema:
1. Sos: Na ulju prepržiti naseckani crveni luk, dodati meso i još malo propržiti. Zatim dodati paradajz, vino, so, biber, seckani peršun, seckani beli luk i ostale začine. Može se dodati na sitne komadiće narezana šargarepa i drugo povrće, po želji.
Sve zajedno se mora kuvati oko pola sata, tj dok veći deo tečnosti ne ispari.
2. Bešamel: Na maslacu prepržiti 3 kašike brašna, dodati toplo mleko i, uz stalno mešanje, kuvati dok se malo ne zgusne. (Ako vam "pobegne" i zgusne se previše, dodajte još malo mleka)
3. Lazanje (testeninu) ubaciti u kipuću vodu 2-3 minuta, a nakon toga ih držati u hladnoj vodi.
4. Lazanje se slažu u dublju tepsiju ili staklenu vatrostalnu posudu. Tepsiju prvo namazati margarinom i zaliti jednim slojem bešamela. Nakon toga ide prvi red testa. Na testo opet lagano bešamel i onda red sosa. Pa opet testo pa bešamel pa sos, testo, bešamel, pa sos… I tako dok se ne potroši sve, s tim da testo mora biti poslednje i mora biti zaliveno bešamelom. Važno je da sosa i bešamela ima dovoljno, da testo ima u čemu da se kuva. Takođe, kod pripreme treba imati u vidu da sos bude malo slaniji jer bešamel i testo ne sadrže so.
5. Pecite lazanje u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45-50 minuta dok ne porumeni, zatim posuti parmezanom i peći još 10 minuta.
Pročitajte još
Dnevna soba Dragane Katić kao iz magazina, stan smešten na Karaburmi oaza njenog mira
Dom Dragane Katić uređen je po njenoj želji
26/11/2024
Saznajte višeOdržana manifestacija Evropskog programa Taste FRUITful LIFE
Održana manifestacija Evropskog programa Taste FRUITful LIFE
25/11/2024
Saznajte višeNovo na tržištu: Muči vas kamen u bubregu ili žuči? Dijalitička voda - saveznik koji leči
Dijalitička voda, savršen saveznik protiv kamena u bubregu
25/11/2024
Saznajte višeRecept Slavice Rokvić za posne paprike, njena porodica ih obožava
Recept za post iz kuhinje Slavice Rokvić
24/11/2024
Saznajte višeRokija su žene obožavale, a danas najbolji dasa iz Srećnih ljudi izgleda ovako FOTO
Roki iz Srećnih ljudi danas
23/11/2024
Saznajte više