Legenda kaže da je francuski monah Dom Perinjon kada je prvi put probao šampanjac rekao: „Dođite brzo, ja pijem zvezde“. Istina je da se radi o reklamnoj kampanji za šampanjac iz devetnaestog veka. I nije ovo jedini mit.
Dom Perinjon (ni)je bio prvi
Mit da je šampanjac prvi proizveo francuski monah Dom Perinjon toliko je popularan da je postao istina. Perinjon se u devetnaestoj godini zamonašio u oblasti Šampanj, gde je dobio zaduženje da nauči proizvodnju i skladištenje vina, a nakon toga i da se reši mehurića u njemu, koji su se javljali u procesu refermentacije. Pošto nije uspevao, odlučio je da proba rezultat svog neuspeha i – tako je rođen šampanjac, piše cafebarrestoran.rs.
Pročitajte: Sočna vekna koju će voleti čak i najizbirljiviji
Međutim, istina je manje uzbudljiva. Nedaleko od Šampanje, tačnije preko Lamanša, engleski naučnik Kristofer Meret je 1660. godine prvi otkrio kako je moguće, pomoću šećera, napraviti mehuriće u vinu.
Vin du diable
U početku su boce šampanjca doslovno bile smrtonosne. Zbog mehurića bi lako eksplodirale, pa je logičan i tadašnji naziv – Vin du diable (Đavolje vino). Za oblik flaše kakav danas znamo zaslužan je Georg Kristijan fon Kesler. Naime, polovina njegove prve berbe bila je uništena kad je jedna flaša eksplodirala i izazvala lančanu reakciju koja je smrskala čak 4.000 flaša. Rešenje je pronašao u staklari „Buhlbach” u Švarcvaldu, gde je dizajnirana flaša nazvana Buhlbacher Schlegel, koja je mogla da podnese pritisak karbonizacije te omogući ravnomerniju raspodelu pritiska. Rešenje je bilo udubljenje na dnu flaše.
Do 1856. godine, duvači stakla izrađivali su 40 ovih flaša na sat, kako bi zadovoljili potražnju za šampanjcem. Do 1909. godine, fabrika je proizvela oko 100 miliona flaša, kada je zatvorena i pretvorena u muzej, danas otvoren za turiste koji žele da zavire u ovaj deo istorije.
Pročitajte: Pripremite "Vrućeg Rusa" i opustite se uz neki dobar film
Na kraju, da zaključimo debatu zvanu „ko je bio prvi”. Dom Perinjon i Kristofer Meret su gotovo u isto vreme, različitim metodama, došli do istog otkrića. A istina? Istina je u… šampanjcu!
Rečnik mehurića
Muselet (Muzle): Žica koja drži čep.
Mousse (Mus): Pena šampanjca.
Collerette (Kolret): Venac mehurića koji se formira nakon što se šampanjac sipa u čašu.
Punt: Udubljenje na dnu flaše.
Šampanjac u brojkama
3 SORTE grožđa koriste se za izradu šampanjca: pinot noir, meunier i chardonnay
49 MILIJARDI mehurića ima u jednoj flaši šampanjca od 750 ml, a to je nešto manje od 1/5 zvezda koliko ih ima na Mlečnom putu
6 PUTA treba okrenuti muzle da biste ga skinuli
39,9 km/h najveća je izmerena brzina čepa prilikom otvaranja
40 FLAŠA od 750 ml stane u najveći šampanjac na svetu – Melchizedek
Slične Vesti
Pročitajte još
Imala 120 kg, smršala 50: Ovo je jelovnik Jelene Dokić zbog koga danas izgleda bolje nego ikada
Jelovnik Jelene Dokić zbog koga danas izgleda lepo
22/01/2025
Saznajte višeŽelite više novca? Ovo pravilo je magnet za privlačenje obilja
Pravila za privlačenje obilja po feng šuiju
22/01/2025
Saznajte višeNeodoljivo ukusno: Otkrivamo tajnu savršenog bavarskog peciva koje osvaja čula (recept)
Recept za bavarsko pecivo je ono za čim traga svaki iole pristojan gurman
22/01/2025
Saznajte višeNa Jovanjdan nikako nemojte jesti i piti ovo, zaboravljeni običaji koje godinama kršimo
Običaji za Svetog Jovana su ovi
20/01/2025
Saznajte višePrava domaćica zna: Kako da slavski kolač ne puca?
Kako da slavski kolač ne puca? Pitanje je koje muči i najveštije domaćice
19/01/2025
Saznajte višeDvorište Nataše Ninković je omiljeno mesto za okupljanje, botanička bašta u srcu Beograda
Dvorište Nataše Ninković je poput botaničke bašte
19/01/2025
Saznajte više
Komentari (0)