Recept za sorbe od kajsije - osvežavajući desert koji ne goji
Sorbe, niskokalorična zamena za sladoled, prvi put se u istoriji gastronomije pominje u 16. veku, mada neki tvrde da je mnogo stariji. Kako god bilo, s razlogom je jedna od omiljenih letnjih poslastica. A pošto živa u termometru nema nameru da se spusti, predlažemo vam hladan specijalitet od kajsija. Dovoljni su vam zamrzivač, kašika za mešanje (često) i malo strpljenja...
Doziranje i upotreba
Za 4 do 6 porcija sorbea potrebno je 500 g kajsija, 180 g šećera i sok od 1/2 limuna. Dobar je kao užina, između više tura jednog jela ili kao desert posle večere, samostalno ili sa kašikom ruma kao dodatkom. Konzumirajte ga nekoliko minuta posle pripreme: pošto ne sadrži stabilizatore brzo se topi. Ako ne pojedete sve, možete ga ponovo zalediti, ali trebalo bi ga promešati svakih 20 do 30 minuta kako se ne bi pretvorio u kocku leda.
Pročitajte: Tiramisu sa malinama - Jednostavan recept za letnji desert u čaši
Recept za sorbe od kajsije
1. Istopite u šerpi šećer sa 150 ml vode tako da dobijete sirup; ostavite ga da se ohladi.
2‒3. Izvadite koštice iz kajsija i isecite ih na komadiće.
4. Izmiksirajte ih sa sokom od limuna da dobijete sos.
5‒6. Prebacite izmiksirane kajsije u staklenu ili limenu činiju, izvađenu iz frižidera, sjedinite ih sa sirupom, a zatim mešavinu sipajte u pleh i ostavite u zamrzivač oko tri sata.
7-8. Vadite pleh iz zamrzivača svakih 20 do 30 minuta i promešajte kašikom, viljuškom ili mikserom, a onda vratite u zamrzivač. Ponavljajte proces da dobijete sorbe prilično guste teksture.
Pročitajte: Bellini koktel - Savršeno letnje osveženje od samo dva sastojka
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)