Prhko testo – recept koji uspe svaki put
Uvek mesite hladnim rukama i ostavljajte ga da dugo stoji. Prateći uputstva vrhunskih poslastičara, dobićete maksimalno hrskavo i aromatično testo.
Mera i saveti
Za jednu krostatu (prečnika 24 cm) ili za oko 20 keksića (prečnika 6 cm) potrebno je 250 g brašna, 150 g maslaca, 100 g šećera i 2 žumanca. Maslac preradite veoma hladnim rukama jer toplota menja njegovu strukturu i ukus. Prhko testo mora da odstoji bar 1 sat u frižideru, ali, da bi se sastojci bolje sjedinili, pripemite ga dan ranije i ostavite da odstoji preko noći.
Pročitajte: Kraljica čokoladnog užitka - Donosimo vam originalan recept za čuvenu Saher tortu

Getty Images
Prhko testo - recept
1. Na radnoj površini brašno pospite u polukrug; sa unutrašnje strane sipajte šećer, a zatim hladnim rukama dodajte maslac, koji ste izvadili iz frižidera i isekli na kockice, pa ga sjedinite sa šećerom i brašnom.
2. Dodajte i žumanca i brašno, malo pomalo.
3-4. Mesite testo da postane glatko i ujednačeno. Umotajte ga u streč-foliju i stavite u frižider.
5. Omekšajte testo pre nego što ga razvučete.
6. Razvucite testo između 2 lista papira za pečenje, tako ne morate da dodajete još brašna. Da biste ga razvukli na ujednačenu debljinu, pustite da oklagija ide preko dve paralelno postavljene varjače.
7. Kako biste napravili keksiće, razvucite testo na 1 cm debljine; smanjite debljinu za krostate i mini-tart.
8. Pecite keks u rerni 10 do 12 minuta na 180℃.
Slične Vesti
Pročitajte još
Već imaš veštine potrebne za IT – Cubes School ti pomaže da ih razviješ
Ako voliš da analiziraš stvari, da sve bude „pod konac“, ili si uvek ta osoba koja zna kako da organizuje dan – ti si možda već korak bliže svetu programiranja nego što misliš
24/04/2025
Saznajte višeKuhinja Bilje Jevtić rađena je po ugledu na one iz španskih serija, ovde je Aca glavni FOTO
Kuhinja Biljane Jevtić je veoma mala i uska
23/04/2025
Saznajte višeDijeta Ane Bekute skida 12 kg, uvek ste siti, ovo je jelovnik
Dijeta Ane Bekute skida kilograme kao od šale
23/04/2025
Saznajte višeCarmen Suite & Bolero na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum
Carmen Suite u Madlenianumu
23/04/2025
Saznajte višeAleksandra Vasković pravi najbolju rusku salatu, Bojan i deca je obožavaju
Recept Aleksandre Vasković idealan za porodičnu gozbu
22/04/2025
Saznajte više
Komentari (0)