Prhko testo – recept koji uspe svaki put
Uvek mesite hladnim rukama i ostavljajte ga da dugo stoji. Prateći uputstva vrhunskih poslastičara, dobićete maksimalno hrskavo i aromatično testo.
Mera i saveti
Za jednu krostatu (prečnika 24 cm) ili za oko 20 keksića (prečnika 6 cm) potrebno je 250 g brašna, 150 g maslaca, 100 g šećera i 2 žumanca. Maslac preradite veoma hladnim rukama jer toplota menja njegovu strukturu i ukus. Prhko testo mora da odstoji bar 1 sat u frižideru, ali, da bi se sastojci bolje sjedinili, pripemite ga dan ranije i ostavite da odstoji preko noći.
Pročitajte: Kraljica čokoladnog užitka - Donosimo vam originalan recept za čuvenu Saher tortu
Prhko testo - recept
1. Na radnoj površini brašno pospite u polukrug; sa unutrašnje strane sipajte šećer, a zatim hladnim rukama dodajte maslac, koji ste izvadili iz frižidera i isekli na kockice, pa ga sjedinite sa šećerom i brašnom.
2. Dodajte i žumanca i brašno, malo pomalo.
3-4. Mesite testo da postane glatko i ujednačeno. Umotajte ga u streč-foliju i stavite u frižider.
5. Omekšajte testo pre nego što ga razvučete.
6. Razvucite testo između 2 lista papira za pečenje, tako ne morate da dodajete još brašna. Da biste ga razvukli na ujednačenu debljinu, pustite da oklagija ide preko dve paralelno postavljene varjače.
7. Kako biste napravili keksiće, razvucite testo na 1 cm debljine; smanjite debljinu za krostate i mini-tart.
8. Pecite keks u rerni 10 do 12 minuta na 180℃.
Slične Vesti
Lako da lakše ne može: Čokoladni tart bez pečenja
Recept za čokoladni tart uštedeće vam vreme i novac
30/03/2021
Saznajte višePročitajte još
Recept Slavice Rokvić za posne paprike, njena porodica ih obožava
Recept za post iz kuhinje Slavice Rokvić
24/11/2024
Saznajte višeRokija su žene obožavale, a danas najbolji dasa iz Srećnih ljudi izgleda ovako FOTO
Roki iz Srećnih ljudi danas
23/11/2024
Saznajte višeNeda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)