Tradicija farbanja uskršnjih jaja se prenosi sa kolena na koleno. Farbaju se danas na Veliki petak, postoji mnoštvo tehnika a svaka domaćica bira sebi najlepšu.
I glumica Bojana Stefanović svake godine na ovaj dan običaje i te kako poštuje i veoma često pratioce na Instagramu podseti na važnost tradicije prisećajući se njene baka Nade i prabake Lujke.
Pročitajte: Drugari čak 23 godine, a u ljubavi 15 - Bojana Stefanović konačno pokazala supruga (foto)
"Kada neko spomene tradiciju u negativnom kontekstu, sva se naježim. Koliko samo mraka moraš nositi u sebi, da nešto toliko lepo, toplo i silno, gledaš iz crne perspektive. Ako je nešto u mom životu tradicija, to su ova jaja. Baba Nada ih je zvala “čivutska”, godinama nisam znala šta to znači, samo sam znala da reč miriše na ljubav, porodicu, Uskrs, proleće, i na nju. Pogrbljenu, pomalo namćora, uvek sa nekim vrcavim komentarom, i rukama večito uposlenim u čajnoj kujni, rukama koje nikada nisu izašle iz malog stana Igumanove palate, a da nisu bile natovarene cegerima, punim kutija, punim ukusa mog detinjstva. Onda ih je pravio tata, a sada Iva i ja", napisala je Bojana na Instagramu i dodala:
– Na receptu piše Baba Lujkina čivutska jaja. Baba Lujke (a.k.a Leposave), mangupa sa Oplenca, ne sećam se. Sećam se priča, o svim onim šeretskim podvizima zbog kojih je krunisana tim, za mene, veličanstvenim nadimkom. I nosim je u svakom atomu svog bića, kad god uzmem varjaču da lupam krofne, kad god gurnem prste u testo za hleb, i kad na uskršnje jutro očistim prvo čivutsko jaje. Od prababa Lujke, i baka Nade, preko Bobana, do Ive i mene, raste porodična ljubav koja miriše na ta magična jaja. Sada moja deca stvaraju svoje veze sa baba Lujkom, čukun babom koje se ni ja ne sećam, ali će jednoga dana, a to im žarko želim, osetiti sve veze, do daleko unazad, kada o Uskrsu budu kuvali svoja čivutska jaja. I znaće da su sve One tu, a i ja sa njima, pogrbljena nad šerpom, u kojoj krčka, miriše, puni nozdrve i dušu sva naša ljubav kroz tradiciju – napisala je glumica.
Bojana Stefanović pasionirana kuvarica
U intervjuu za magazin HELLO! glumica je istakla da kod nas, nažalost, postoji trend da majke ćerkama vreme provedeno u kuhinji predstavljaju kao ropstvo.
– Kuvanje je moja velika ljubav, a, srećom, svi uživamo u dobrom zalogaju. Rado pravim sve moguće specijalitete, ali u poslednje vreme za ručak imamo obroke koji se pripremaju u ekspres loncu i mogu da se podgrevaju tri dana. Na meniju su sladak kupus, pasulj, boranija, a nađe se malo vremena i za neki patišpanj sa voćem.
Pročitajte: Bojana Stefanović - Suludo je očekivati da sa 38 godina izgledam kao da imam 22
Kako biste žene koje ne dele vaš entuzijazam u pogledu boravka u kuhinji ubedili da promene mišljenje?
– Kao devojčica sam se igrala Steve Karapandže, što znači da kuvam odmalena. Nema tu velike mudrosti, sve je stvar treninga. Nažalost, prisutan je trend da majke govore deci: „Ja sam ceo život provela pored šporeta, nećeš i ti da robuješ.” U današnje vreme niko ne mora da bude rob kuhinje, možete da naručite hranu, da kupite gotov obrok… Ipak, mislim da nema ničeg lepšeg nego kad spremite jelo za one koje volite, a kuća zamiriše na domaću supu ili gibanicu.
Slične Vesti
Veliki petak u domovima poznatih: Pogledajte kako su zvezde ofarbale jaja, čija su najlepša?
Veliki petak u domovima poznatih
03/05/2024
Saznajte višeDanas farbamo jaja: Svaki dom treba da ima crvenu čuvarkuću, evo i zašto
Zašto je čuvarkuća crvene boje
03/05/2024
Saznajte višePročitajte još
Snežna novogodišnja bajka bez jelke! Deca su bili dekorateri Mirkinog prazničnog doma
Dom Mirke Vasiljević i Vujadina Savića je u pravom novogodišnjem ruhu
21/12/2024
Saznajte višeHONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
HONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
20/12/2024
Saznajte višePosne palačinke spremne za 10 minuta: Bez mleka i jaja, a mekane kao duša
Posne palačinke za celu porodicu
20/12/2024
Saznajte višeOdržana gala premijera Diznijeve animacije "Mufasa - Kralj lavova“
Održana gala premijera Diznijeve animacije "Mufasa: Kralj lavova“
19/12/2024
Saznajte višeNikoljdan bez glavnog specijaliteta ne može da prođe! Recept Zorice Brunclik ćete odmah isprobati
Brancin po receptu Zorice Brunclik
19/12/2024
Saznajte više
Komentari (0)