Danas farbamo jaja: Svaki dom treba da ima crvenu čuvarkuću, evo i zašto

Danas farbamo jaja: Svaki dom treba da ima crvenu čuvarkuću, evo i zašto

Autor: | 03/05/2024

0

Zašto je čuvarkuća crvene boje

Veliki petak ili „petak stradanja” obeležava se u znak sećanja na golgotu koju je Isus prošao. Na današnji dan crkvena zvona se ne oglašavaju, a vernici poštuju niz običaja, uključujući strogi post i farbanje jaja. Posebno je važna čuvarkuća.

Na Veliki petak u svakoj kući farbaju se jaja koja simbolizuju rađanje života. Taj posao obično obavljaju ženski članovi domaćinstva, uz pomoć mališana, trudeći se da uskršnja jaja budu što šarenija i lepša.

Shutterstock

 
 

Ipak, ma koliko jaja farbali i ma koju tehniku koristili, važno je da prvo jaje koje obojite, takozvana čuvarkuća, bude crveno.

Crvena boja simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv, ali i radost uskrsnuća.

Pročitajte: Tata, mama i Vukan - Tamara Vučić pokazala kako je ofarbala jaja, odabrala najstariju tehniku

U nekim krajevima Srbije običaj je da se, kada se ofarba nova čuvarkuća, stara baci u reku kako bi odnela sva zla i nedaće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.

Oni koji imaju dvorište poštuju običaj zakopavanja prošlogodišnje čuvarkuće, i to ispod drveta za koje žele da bude plodno.

Veruje se da čuvarkuća donosi blagostanje, sreću i porodičnu slogu, pa je mnogi čuvaju na posebnom mestu do idućeg Uskrsa. Smatra se da tera zle sile i štiti dom i ukućane od nesreća i loših vesti.

Shutterstock

 

Nije dobar znak ukoliko čuvarkuća pukne tokom kuvanja, jer to znači da ukućani nisu zaštićeni. Ako se ima u vidu i to da je jaje simbol života, jasno je zbog čega treba biti oprezan prilikom farbanja čuvarkuće.

Ipak, ono što je najvažnije istaći, jeste da je Uskrs porodični praznik, koji treba provesti sa onima koje najviše volite i koji vam najviše znače.

A kada ste sa bližnjima u ljubavi i slozi, mala je verovatnoća da išta loše može da vam se dogodi.

Komentari (0)

Loading
Milan Petrović Shutterstock

Slične Vesti