Recept Aleksandra Srećkovića Kubure za mimozu
Verovatno ste bar jednom u životu pravili mimoza salatu. Ovo je jedno od omiljenih jela na prazničnoj trpezi, koje se savršeno slaže sa pečenjem i ostalim delicijama od mesa, a može se konzumirati i u solo varijanti.
Mimoza salata vodi poreklo iz ruske gastronomije. Egzotično ime dobila je jer podseća na cvet mimoze u snegu. Sastoji se iz nekoliko slojeva i izgleda kao torta, mnogi vole i da je prave u oktuglom kalupu.
Sličnu je predstavio Aleksandar Srećković Kubura kada je gostovao u “Praktičnoj ženi”.
Popularni glumac otkrio je kako on pravi salatu koja je, uz rusku,zaštitni znak ovdašnjih slava i svetkovina. Jednostavna je, a izuzetno ukusna. Praznik ne samo za nepca, već i za oči.
Recept Aleksandra Srećkovića Kubure za mimozu
Za veću, porodičnu količinu, potrebna su vam tri veća krompira, 300 do 400 g šargarepe, pet jaja, glavica crvenog luka koju ćete sitno iseckati, nekoliko kiselih krastavčića, takođe sitno iseckanih, 300 g praške šunke iseckane na tanke rezance, 200 g kačkavalja ili nekog drugog sličnog sira po želji, malo naseckanog peršuna i maslinovo ulje.
Za “fil” treba 200 g majoneza, 150 g pavlake, so i biber, a neko voli da stavi i malo kajmaka.
Najpre skuvajte krompir, jaja i šargarepu. Kada se sve ohladi, krompir i šargarepu narendajte u odvojene sudove.
Pročitajte: Makovnjača po recepturi Slavice Rokvić - Slađi praznični kolač nećete naći
Odvojite žumanca od belanaca. Belanca iseckajte i pomešajte sa lukom, posolite i dodajte malo maslinovog ulja. Majonez i pavlaku posolite i pobiberite, pa dobro umutite. To će biti preliv.
Za čuvanje salate predlažemo providnu staklenu činiju. Sastojke slažite u spratove, jedan po jedan.
Ako želite, dno možete posuti sa malo seckanog peršuna i dodati malo preliva, a potom na dno stavite narendani krompir.
Premažite prelivom, potom poređajte narendanu šargarepu, pa opet preliv, pa šunka, preliv, sir, preliv, belanca sa lukom, preliv, krastavčići, preliv, izmrvljena žumanca.
Pročitajte: Cecina slavska sarma oduševila, posle ovog recepta drugi vam neće biti potreban
Ukoliko želite, možete da ponovite redosled, ili pak da ga promenite.
Važno je da na dnu bude krompir. Gornji “sprat”, koji treba da liči na cvet mimoze, možete da pospete žumancima, mada je tu najčešće sir – kačkavalj, gauda, može i ementaler, u svakom slučaju neki srednje tvrdi “od kog nastaju lepe froncle kada se izrenda”.
Kubura je svoju “mimoza tortu” ukrasio rotkvicom i grančicama divljeg origana.
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)