Recept Megan Markl za makarone sa sirom
Kada u nekom američkom filmu čujete “mac and cheese”, verovatno ćete po difoltu pomisliti na sočni burger sa sirom. Ali, nema mnogo veze sa pljeskavicom “na sprat”.
Reč je o univerzalnom jelu koje svi vole, a u Sjedinjene Države je, kažu istoričari, dospelo još sa prvim kolonistima.

Shutterstock
Njihovo veličanstvo makarone sa sirom deo su američke tradicije, otprilike kao sendviči sa puterom od kikirikija.
Đaci ih nose u školu u plastičnim kutijama, služe se u restoranima, ali rado ih prave i kod kuće jer su lake za pripremu.
Pročitajte: Otkriven tajni recept Megan Markl za banana hleb, kladimo se da ga princ Hari obožava
Na makaronima sa sirom odrasla je i Megan Markl. Kako je jednom prilikom otkrila, kada je u tinejdžerskim godinama radila kao bebisiterka, često je deci koju je čuvala spremala ovaj popularni obrok.
S obzirom na to da joj je kuhinja omiljeni kutak kuće, i danas im se rado, a i često, vraća.

Kirsty Wigglesworth/Getty Images
A ko se u njenom domu najviše raduje kultnom jelu? Verovali ili ne, njen suprug.
Bivši “royal chef” Daren Makgrejdi svojevremeno je ispričao da je princ Hari bio najsrećniji kada bi se na stolu našle – makarone sa sirom. Obožavao ih je od ranog detinjstva.
Recept je jednostavan. No, pre pripreme, važno je da izaberete vrstu testenine uz koju će sos doći do izražaja. Najbolja je rebrasta u obliku cevi, fusili, rigatoni, pene ili ona u obliku školjkica.

Shutterstock
Potrebno vam je, dakle, pakovanje testenina (350 grama), litar mleka, 50 grama maslaca, 4 kašike brašna, 450 grama narendanog čedar-sira, pola kašičice soli, malo mlevenog bibera, parmezan i prezle po želji.
Prvo skuvajte testeninu, ali tri minuta kraće od predloga na uputstvu s pakovanja.
Zagrejte mleko i otopite maslac, pa posle toga umešajte brašno da postane glatko. Kuvajte jedan minut uz stalno mešanje.
Zatim u smesu dodajte so, malo bibera, šolju narendanog sira i nastavite da mešate dok ne dobijete gladak sos.
Dodajte testeninu, lagano promešajte da se ne ošteti oblik, pa sipajte u posudu za pečenje koju ste prethodno premazali mašću ili uljem.
Prelijte preostalim sosom sa sirom i pospite parmezanom. Možete odozgo posuti prezle, ako volite da korica bude hrskavija.
Pecite pola sata na 200 stepeni dok površina ne dobije lepu zlatnu boju. Kad izvadite jelo iz rerne, ostavite da se malo ohladi i poslužite.

Shutterstock
Slične Vesti
Pročitajte još
Uskrs kod Marića i Vesne obeležili raskoš, jaja i posebna poruka
Dom Vesne Radusinović i Milomira Marića danas izgleda ovako
20/04/2025
Saznajte višeIdealna praznična poslastica: Seka Aleksić bez ove torte ne može da zamisli Uskrs
Torta Seke Aleksić oduševila, ovaj recept morate isprobati
20/04/2025
Saznajte višeKako se čestita Uskrs: Hristos vaskrse, voskrese ili vaskrese?
Kako se čestita Uskrs?
20/04/2025
Saznajte višeSavršeno ide uz pečenje, gotov za tren oka: Milica Milša ima sjajan recept za uskršnju trpezu
Recept Milice Milše za uskršnji umak
19/04/2025
Saznajte višeŠta sa starom čuvarkućom? Postoji mnoštvo običaja, ali ovo nikako ne radite
Čuvarkuća se čuva cele godine, a kada ofarbate novo jaje ovo nikako ne smete da uradite
19/04/2025
Saznajte višeNa Veliki petak pravi vernici ovo POVRĆE nikako ne jedu
Veliki petak je dan kada hrišćani poste
18/04/2025
Saznajte više
Komentari (0)