Napravite domaću čokoladu kod kuće, ako ne verujete da je moguće evo recepta!
Ima dana kada vam se baš jede slatko, a ne biste da pustite korak, izađete iz kuće i odete do radnje. Opustite se, na brzinu možete napraviti nešto lepo. Na primer – domaću čokoladu. Za omiljeni slatkiš generacija potrebna su vam dva osnovna sastojka. Sve ostalo dodajete po ukusu. Ako ne želite da čokolada bude gorka slobodno stavite više meda i ubacite u nju šta god vam se čini kao dobra ideja, možda neko suvo voće ili bademe, lešnike.
Umereno konzumiranje tamne čokolade značajno smanjuje rizik od depresije, zaključio je skup britanskih naučnika.
![]()
Sastojci:
100 g kakao putera
80 g gorkog kakao praha
1 puna kašika meda (dodajte više ako se plašite gorkog ukusa)
suvo voće, orašasti plodovi, suva kora pomorandže i slično kao dodatak
Tamna čokolada bogata je antioksidansima koji smanjuju upale u telu, a čija je prisutnost, prema stručnjacima, takođe povezana s pojavom stresa i brojnih teskoba.
Pročitajte i: Savršeni slatkiši od samo dva sastojka
Priprema:
Pre nego što krenete da pravite čokoladu obavite pripremu. Da napravite domaću čokoladu u kućnim uslovima, prvo je potrebno da spremite odgovarajuće kalupe. Jer ćete morati sve brzo da radite kada napravite smesu. Dakle, u čiste silikonske kalupe na dno stavite dodatke koje želite: seckane bademe, suvu koricu pomorandže, suvo voće i slično pa ostavite sa strane. Te dodatke možete umešati i u gotovu smesu, ali ovako je svakako efektnije za oko.
Puter otopite na pari tako što ćete šerpu sa malo vode staviti na ringlu, a preko nje staviti jednu vatrostalnu činiju u koju ćete staviti puter. Za nekoliko minuta će se puter otopiti, postati proziran i imati konzistenciju ulja. Kada se pute otopi, činiju sklonite sa vatre, pa u nju dodajte med i dobro izmešajte žičanom mutilicom. Potrudite se, a jako je važno, da vam nikakva voda ne kapne u činiju jer može uporpastiti celu stvar. Znači obavezne su suve ruke i suvi alati koje koristite!
Kako čokolada može da spase život?
U smesu meda i putera dodajte kakao prah i sve dobro izmešajte kako biste dobili ujednačenu smesu. Sada tom smesom zalijte kalupe, malo tresnite da se bolje rasporedi i to je to. Možete da ostavite na sobnoj temeparturi dok se ne ohladi, pa ubacite u frižider.
Posle pola sata ili sat, čokolada će biti gotova i možete da je izvadite iz kalupa. Jedina mana je što se topi u rukama, ali ko će to držati u rukama, poješće se odmah, piše "Stvar ukusa".
Ne zaboravite da je slatka štanglica čokolade bogat izvor i magnezijuma, cinka i drugih važnih elemenata i kao takva ima blagotvoran uticaj na zdravlje ljudi.
Nekoliko lekara potvrdilo je i teoriju o tome, da čokolada bolje pomaže u otklanjanju problema sa disanjem i problema sa kašljem nego sirup.
Pročitajte i: Lekari potvrdili - Čokolada efikasnija u zaustavljanju kašlja od sirupa
Pročitajte još
Koliko jaja farbate za Uskrs? Nije svejedno, evo zašto, obratite pažnju
Simbolika boja u koje se farbaju jaja vrlo je duboka
15/04/2025
Saznajte višeDa li je 15. april uklet? Titanik, Notr Dam, a onda i ovo
15. april, da li je uklet?
15/04/2025
Saznajte višeDijeta Tanje Savić topi čak i najupornije salo na stomaku, trik je jednostavan
Dijeta Tanje Savić daje fenomenalne rezultate
14/04/2025
Saznajte višeLepa Brena progovorila o Viktoru: Plakala sam koliko mi je bilo teško
Kako je smršao Viktor Živojinović svi bi da znaju
14/04/2025
Saznajte višeKako izbeleti jaja za Uskrs: Jednostavno i efikasno rešenje, bez greške
Kako izbeleti jaja, korak po korak
14/04/2025
Saznajte višeOvde je rođena i odrasla Lepa Brena, sušta suprotnost luksuzu u kom danas uživa FOTO
Kuća Lepe Brene, u kojoj je živela sa porodicom, bila je sušta suprotnost luksuzu u kome danas živi
13/04/2025
Saznajte više