Bez obzira da li farbate 10, 20 ili čak 50 uskršnjih jaja, Uskrs se ne može zamisliti bez prvog uskršnjeg jajeta koje se naziva čuvarkuća.
Jaja se po tradiciji farbaju na "petak stradanja", odnosno na Veliki petak, a na današnji dan - dan vaskrsnuća Isusa Hrista jaja se postavljaju na bogatu trpezu i služe ukućanima.
Postoji mnoštvo tehnika farbanja jaja i svaka domaćica bira sebi najlepšu, ali ono što je u većini domova neizbežno jeste bojenje barem jednog jajeta u crvenu boju. Kako je boja Vaskrsa crvena, simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv, običaj u Srbiji je da se prvo jaje farba crvenom bojom.
Pročitajte i: Savršeni slatkiši od samo dva sastojka
Čuvarkuća se nakon godinu dana baca u reku ili zakopava ispod drveta koje želite da bude plodno
Čuvarkuća se čuva cele godine i kako mu samo ime kaže, čuva kuću i ukućane.
Za čuvarkuću se veruje da tera zle sile i demone od kuće i ukućana, odnosno čuva ih od svih loših stvari i nesreće - otuda potiče i sam naziv.
U nekim krajevima Srbije, čuvarkuća se čuva sve do sledeće godine. Tačnije sve dok se ne ofarba novo jaje. Kada se ofarba novi čuvar, stari se baci u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.
Pročitajte i: Ofarbajte jaja pomoću pene za brijanje
Sa druge strane, oni koji imaju dvorišta poštuju običaj zakopavanja prošlogodišnje čuvarkuće u zemlju pod drvo koje želite da bude plodno.
Kada osvane vaskršnje jutro, ukućani se prvo omrse jajima. Tri dana, koliko Vaskrs traje, rođaci, prijatelji i komšije daruju se ofarbanim jajima. U posetu se ne ide bez jaja, niti će se desiti da vam tih dana neko dođe u posetu, a da vam nije doneo jaja.
Uskršnje čarolije - Ukusna gnezda od kokosa (video)
Najmlađi članovi svake porodice najviše se raduju uskršnjim jajima, koja strpljivo dekorišu i spremaju svake godine. Ali, ukoliko želite da vaše mališane obradujete još jednim zanimljivim prilogom na uskršnjoj gozbi, onda je ovaj recept baš za vas.
Budite originalni, a pre svega kreativni, i oduševite dečicu preslatkim, jestivim gnezdima od kokosa.
Pročitajte i: Iskoristite preostala uskršnja jaja za tri ukusne obrok salate
Za pravljenje gnezda potrebna su vam:
4 belanca
kesica kokosovog brašna
čokoladni krem.
Priprema:
Iako vam u prvom momentu može delovati da imate posla sa receptom koji se možda i neće završti uspešno, ne brinite. Postupak i izrada ovih ukusnih i dekorativnih gnezda od kokosa je više nego jednostavna.
Na samom početku, sve sastojke pomešajte i naspite u pleh za mafine. Prstom napravite udubljenje u svakom gnezdu i pecite u rerni dok kokos ne dobije blago narandžastu boju.
Dok se gnezda peku, na ringli istopite čokoladu. Ukoliko želite da gnezda punite nekim gotovim kremom, onda će vam izdrada poslastice biti još jednostavnija.
Kada su gnezda pečena, napunite ih istopljenom čokoladom ili kremom po želji. Ne zaboravite da gnezda dekorišete. Tu vam u pomoć mogu priteći dekorativna šarena jaja ili jestive figurice sa uskršnjim motivima.
Sigurni smo da će vaša deca biti oduševljena.
Slične Vesti
Danas farbamo jaja: Svaki dom treba da ima crvenu čuvarkuću, evo i zašto
Zašto je čuvarkuća crvene boje
03/05/2024
Saznajte višePročitajte još
Snežna novogodišnja bajka bez jelke! Deca su bili dekorateri Mirkinog prazničnog doma
Dom Mirke Vasiljević i Vujadina Savića je u pravom novogodišnjem ruhu
21/12/2024
Saznajte višeHONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
HONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
20/12/2024
Saznajte višePosne palačinke spremne za 10 minuta: Bez mleka i jaja, a mekane kao duša
Posne palačinke za celu porodicu
20/12/2024
Saznajte višeOdržana gala premijera Diznijeve animacije "Mufasa - Kralj lavova“
Održana gala premijera Diznijeve animacije "Mufasa: Kralj lavova“
19/12/2024
Saznajte višeNikoljdan bez glavnog specijaliteta ne može da prođe! Recept Zorice Brunclik ćete odmah isprobati
Brancin po receptu Zorice Brunclik
19/12/2024
Saznajte više
Komentari (0)