Nataša Pavlović pravi najukusnije kiflice, ključne su tri stvari

Nataša Pavlović pravi najukusnije kiflice, ključne su tri stvari

Autor: | 23/12/2024

0

Recept Nataše Pavlović za kiflice

Novogodišnji i božićni praznici su nam sve bliži, a samim tim i priprema svečane trpeze. Iako mnoge porodice u ovo doba godine prave tradicionalne specijalitete, domaćice vole da uključe i neke novine.

Instagram

 

Kada recept podeli Nataša Pavlović, popularna Praktična žena, sigurni smo da greške nema.

Ovog puta voditeljka je na svom Instagram profilu otkrila recept za najmekše kiflice, koji je bio najtraženiji prošle zime.

Pročitajte: Novogodišnji cimet keksići po recepturi Praktične žene - Spremni za tili čas!

- Ključne su tri stvari, a to nisu sastojci poput jaja, mleka i jogurta. Ništa od toga nam nije potrebno, a dobićemo ukusne kiflice, slatke ili slane, posne ili mrsne, koje su i sledećeg dana podjednako mekane - napomenula je Nataša Pavlović.

Sastojci: 20 g suvog kvasca, 3 kašike šećera, malo soli, kilogram brašna, 200 ml ulja, 600 ml vode

Priprema:
Kvasac, šećer, voda (topla, oko 37 stepeni-ne više) i ulje pomešati pa dodavati brašno i umesiti testo. Prekriti plastičnom kesom ili folijom pa ostaviti 45 minuta da odstoji.

Rernu uključiti na samo 50 stepeni Celzijusovih i staviti na dno pleh sa vodom.

Instagram/prakticnazena_

 

Premesiti testo pa podeliti na dva dela zbog lakšeg razvijanja oklagijom u veliki pravougaonik. Nožem iseći manje pravougaonike, veličine u zavisnosti od toga da li želite manje ili veće kiflice. Zatim polovinu svakog tog pravougaonika zasecati na tračice.

Na prvi deo staviti sir / šunku / posno, pa urolati. Staviti na pleh prekriven pek-papirom, pa u rernu u koju smo već stavili ispod pleh sa vodom. Na tih 50 stepeni Celzijusovih držati kiflice 15 minuta.


Za to vreme razviti drugi deo testa, pa ponoviti postupak sa istim ili nekim drugim punjenjem (nuga- krem, džem).

Instagram/prakticnazena_

 

Izvaditi iz rerne prvu turu kiflica koje su nadošle, pa staviti u istu vlažnu rernu sledeću turu 15 minuta. Nakon vađenja možemo ih posuti susamom, premazati žumancetom pomešanim s uljem (ne mora ako želimo posne).


Izvaditi iz rerne drugu turu kiflica i pleh sa vodom. Rernu ugrejati na jakih 220 stepeni Celzijusovih. Kiflice tada peći samo 12 minuta. Na ovaj način postižemo da se iz njih ne izvuče vlaga, a da budu pečene.
Slatke kiflice možemo, po želji, posuti šećerom u prahu. I uživati u mekoći i ukusu!

Instagram/prakticnazena_

 

Na kraju recepta Nataša Pavlovića je sumirala šta je najvažnije za dugotrajnu mekoću kiflica.

1. masnoća (ulje u testu)

2. vlaga (pleh sa vodom)

3. brzina i jačina pečenja (kratko, na jakoj temperaturi)


Ceo postupak je u videu na "Jutjub" kanalu WomanNet.

Komentari (0)

Loading
Eva Čubrović Instagram reels printscreen

Slične Vesti

Pročitajte još

Najnovije vesti