Testo:
1 kesica (10 gr) suvog kvasca
1 kašika šećera
1 šolja mleka
4 kašike putera
3 žumanca
2 kašike meda
1 kašičica vanile
3 1/2 šolje brašna
1 kašičica soli
Fil of breskve
2 breskve
2 kašike smeđeg šećera
Karamel
80 gr smeđeg šećera
60 gr putera
par kapi vanilin ekstrakta
1 kašika meda
100 ml slatke pavlake (ili mleka)
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
U manjoj šerpi pomešajte mleko i puter dok se puter ne otopi. Sklonite sa vatre i proverite temperaturu mleka.
Kada stavite prst unutra treba da osetite da je tek malo toplije od temperature tela. Ne sme da bude ni pretoplo ni prehladno da bi se kvasac aktivirao. Dodajte kvasac, promešajte i pustite da odstoji 5 minuta. Onda dodajte žumanca, med i vanilin ekstrakt. Prespite ovu smesu u veću posudu u koju ste sipali brašno i so.
Mešajte dok se ne sjedini i onda rukama mesite testo 10ak minuta dok ne prestane da se lepi i ne postaje glatko i jednolično. Stavite u blago zamašćenu posudu, prekrijte providnom folijom i krpom i stavite na toplo mesto da se diže oko 1 sat.
U međuvremenu napravite karamel i fil od bresaka.
Istopite puter na blagoj vatri i dodajte mu šećer i med i sačekaje da proključa. Kada provri, neka krčka 5 minuta uz stalno mešanje. Pažljivo dodajte slatku pavlaku i vanilu, kada se sastojci potpuno sjedine, sklonite sa vatre.
Iseckajte breskve na sto sitnije komadiće i stavite na blagu vatru u tiganj i pospite sa par kašika smeđeg šećera. Uz povremeno mešanje sačekajte ta breskve puste sok i postanu braonkaste i da se šećer otopi, pa sklonite sa vatre.
Izvadite testo na radnu površinu koja je lagano pobrašnjena i razvite u pravugaonik. Debljina testa bi trebalo da bude nešto manja od 1cm. Neka do vas bude šira strana. Premažite karamelom 3/4 testa, Ostavljajući gornji deo prazan. Na isti deo pravilno rasporedite breskve. Rolajte testo od sebe ka praznom delu.
Isecite nožem na komade koji su visine pleha koji koristite. Poređajte rolnice u pleh ostavljajuci malo prostora izmedju njih da narastu i sačekajte još pola sata da još jednom narastu. Pecite 40ak minuta na 180 stepeni, dok ivice ne postanu zlatno braon.
Kada se malo prohladi prelijte karamelom. Ako se karamel previše zgusnuo stavite ga na laganu vatru dok se ne opusti i po potrebi dodajte malo mleka ili slatke pavlake.
Pročitajte još
Posna sarma po receptu monaha sa Hilandara, tajna svetogorskog jela krije se u dva sastojka
Posna sarma po receptu sa Hilandara
04/12/2024
Saznajte višeU ovoj kući je odrasla Hana Huljić, tu je često boravila i Danijela Martinović
Rodna kuća Hane Huljić nalazi se u Splitu
03/12/2024
Saznajte višePosne krofne po receptu Miljane Gavrilović koje će mališani obožavati
Recept Miljane Gavrilović za posne krofne morate isprobati
03/12/2024
Saznajte višeZvonko Marković otvara vrata raskošnog doma nalik na muzej antikviteta
Dom Zvonka Markovića nimalo ne liči na novobeogradski stan
02/12/2024
Saznajte višeČarna sa bratom savršeno okitila jelku, u domu Anđelke i Marka Nova godina može da počne!
Jelka Anđelke Prpić je savršeno okićena
02/12/2024
Saznajte višeOsveži dan sa Well Biome Kombucha
Well Biome Kombucha doprinosi zdravlju celokupnog organizma
02/12/2024
Saznajte više
Komentari (0)