Ovaj tart je toliko ukusan da jednostavno morate da ga probate.
Sastojci:
50g putera na sobnoj temperaturi
1 kašika vanila ekstrakta
1/2 kašičice crnog bibera u zrnu, isitnjenog u avanu
1⁄2 kašičice crvenog bibera u zrnu, isitnjenog u avanu
100g šećera
6 velikih banana
2 šolje brašna
3/4 šolje mlake vode
1/2 kesice kvasca
2 kašike šećera
malo soli
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Prosejte brašno u veću posudu pa napravite udubljenje tu sipajte vodu, kvasac, so i šećer i lagano počnite da mešate po toj 'barici' viljuškom zahvatajući sve više i više brašna. Kada sve umešate procenite da li je potrebno eventualno malo više brašna ili vode.
Testo treba da bude kompaktno ali mekano. Kada sve pomešate lagano pobrašnite radnu površinu i mesite oko 5 minuta i razvijte u krug malo veći od posude u kojoj ćete peći tart.
Posuda treba da bude takva da može da ide i direktno na vatru i u rernu, znači bez plastičnih drški.
Rasporedite puter po dnu prstima trudeći se da pokrijete celo dno i ovo će biti kao baza za koju će se banane lepiti. Puter pospite vanilom, šećerom i 1/3 mešavine bibera.
Iseckajte banane na komadiće dugačke 3-4 cm i od sredine krenite da ih ređate od sredine ka spolja utiskujući ih u puter. Pospite sa drugom trećinom bibera.
Preko postavite testo i koristeći nož za puter ili dršku od viljuške ili kašike ušuškajte testo ispod banana. Probušite par rupica u testu.
Stavite na srednju vatru i sačekajte da se šećer i puter otope i da se formira karamel.
Ubacite u rernu na 30ak minuta dok testo ne bude ispečeno i zlatno braon boje.
Izvadite i sačekajte 5 minuta i onda stavite veći tanjir preko posude za pečenje i izvrnite tart na tanjir.
Pospite sa ostatkom bibera i sevirajte toplo, sa kuglom sladoleda od vanile.
Pročitajte još
Održana manifestacija Evropskog programa Taste FRUITful LIFE
Održana manifestacija Evropskog programa Taste FRUITful LIFE
25/11/2024
Saznajte višeNovo na tržištu: Muči vas kamen u bubregu ili žuči? Dijalitička voda - saveznik koji leči
Dijalitička voda, savršen saveznik protiv kamena u bubregu
25/11/2024
Saznajte višeRokija su žene obožavale, a danas najbolji dasa iz Srećnih ljudi izgleda ovako FOTO
Roki iz Srećnih ljudi danas
23/11/2024
Saznajte višeNeda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)