Mala kuhinja savremenog stana mora da odgovori svim izazovima bez obzira na veličinu: treba da bude funkcionalna, kako bi se u nju smestilo sve što je potrebno za spremanje i čuvanje hrane, lepa i uredna, jer često čini, usled manjka prostora, sastavni deo dnevnog boravka.
Kako bi se ovo postiglo, morate da vodite računa o više faktora. Kao prvo, stvari koje svakodnevno koristite smestite tako da vam budu pri ruci i da im lako pristupate.
U prostorima koje se koriste za više namena (kombinacija dnevnog boravka i kuhinje) najbolje je primeniti linearan tip, to jest kuhinju smestiti samo na jedan zid. Vizuelnu barijeru ka dnevnom boravku obezbediće pult koji ujedno može da posluži za ručavanje i kao spremište za višak posuđa.
Ukoliko je kuhinja posebna prostorija, u zavisnosti od oblika i dimenzija, trebalo bi da se opredelite za "U" ili "L" formu. Posebno je važno i da vodite računa o površini radne ploče, skladišnom prostoru i osvetljenju.
Iz radne površine valja izvući maksimum tako što ćete se rešiti svih stvari koje tu ne moraju da stoje. Potrebne sitnice i kuhinjska pomagala (noževe, posude sa začinima, aparate) treba skloniti na male zidne police. Radnu površinu dodatno možete da uvećate rasklopivim stolićem ili stolom na točkićima koji se izvlači poput fioke.
Ukoliko postoji deo kuhinjskog zida na kome se može postaviti vertikalni element od poda do plafona, obavezno ga stavite. Takođe, umesto klasičnih donjih kuhinjskih ormarića, opredelite se za dublje fioke koje su preglednije i praktičnije za odlaganje šerpi, poklopaca i drugog posuđa.
Što se tiče rasvete, birajte plafonske nadgradne ili ugradne svetiljke, a izbegavajte viseće lustere. U svakom slučaju neophodno je da obezbedite linijsko osvetljenje radne površine (svetla postavite na donju površinu gornjih elemenata). Ne koristite neonsku rasvetu zbog neprirodne boje svetlosti koju emituje.
Ugradni uređaji su tajna uspeha u dizajniranju malih kuhinja. Oni će joj dati kompaktan izgled. U jedan visoki element smestite toster, mikrotalasnu pećnicu i rernu.
Vodite računa o procesu koji treba ispratiti pri pripremi hrane. Ne postavljajte šporet pre sudopere ili frižidera.
Boje, dezeni...
Nikako ne treba zanemariti boje, dezene i materijale. Generalno, izbegavajte šarenilo, materijale sa uzorcima jer takve kuhinje mogu da daju utisak skučenosti i teskobe. Najbolje je da bude svetlih boja, a kod kreiranja gornjih visećih elemenata možete da se poigrate zatvorenim i otvorenim delovima (police i ormarići). Neke od elemenata zatvorite vratima od peskiranog stakla jer se na taj način stvara utisak dubine.
Pročitajte još
Predstavnici sedme sile za dva dana prikupili 700.000 dinara za pomoć bolesnim mališanima
25/12/2024
Saznajte višeRecept Radoša Bajića za sočne krmenadle zapisuju i vrsne domaćice
Recept Radoša Bajića oduševiće i vrsne domaćice
25/12/2024
Saznajte višeI ove zimske sezone nosimo novu SUPERHERO kolekciju i pomažemo NURDOR-u
Mastercard i NURDOR nas podsećaju na važnost podrške zajednici i da svako od nas može biti superheroj
25/12/2024
Saznajte višeJK je rekorderka, okitila čak četiri jelke, neki ukrasi su veći od nameštaja u kući FOTO
Jelka Jelene Karleuše je nestvarna
25/12/2024
Saznajte više
Komentari (0)