Siguran put ka gubitku kilograma: Na tanjiru samo bareno i kuvano

Siguran put ka gubitku kilograma: Na tanjiru samo bareno i kuvano

Autor: | 14/01/2016

0


Lako razgradivi proteini iz namirnica podstiču bolji rad jetre i zato možete posle prazničnih dana koji su opteretili vaš organizam teškom hranom koristiti ovaj dijetalni režim ishrane.

Masna, kalorična hrana puna holesterola i koja čašica više alkohola, za samo nekoliko dana uživanja u čarima praznične trpeze, mogu da opterete jetru, žučne puteve i izazovu akutno zapaljenje. Adekvatni dijetalni režim, koji uključuje dovoljan broj kalorija kao pravilan odnos osnovnih hranljivih sastojaka, osnovna je preporuka kod akutnog zapaljenja jetre.

Najviše kalorija trebalo bi uzimati iz ugljenih hidrata, kojima su bogate žitarice, voće, povrće i med. Preporučeni izvor belančevina su: nemasno meso, posni sveži sir, obrano mleko, riba. Količinu masti potrebno je maksimalno smanjiti (od 40 do 60 grama dnevno), a najbolje je koristiti biljne masnoće (maslinovo ulje). Povrće i voće se može jesti sirovo ili kuvano. Salata se priprema sa nekoliko kapi maslinovog ulja i limunovim sokom. Nije preporučljivo pripremanje jela sa zaprškom, jela s roštilja, prženje. Hranu bi trebalo uzimati u češćim, manjim obrocima.

Kod akutne upale jetre nekoliko dana se daje stroga, takozvana čajna dijeta kada možete da pijete samo čajeve i jedete kompote, a nakon smirivanja simptoma sprovodi se zaštitna dijeta.

Nedeljni jelovnik

Za doručak pojedite tri kašike zobenih pahuljica sa suvim voćem, bananu, kašičicu meda od kestena uz dodatak nemasnog jogurta. Za jutarnji međuobrok odaberite dva integralna keksa, a za popodnevni međuobrok fermentirani mlečni proizvod sa probioticima i šaku suvog grožđa.

Ponedeljak

Ručak: rižoto sa graškom i šargarepom (100 g), salata od cikorije (200 g), šaka lešnika, zeleni čaj

Večera: ćuretina na žaru (80 g), salata od divljeg komorača s belim lukom (80 g), hleb sa semenkama (80 g), kolač od jogurta s cimetom i đumbirom, čaj od koprive

Utorak

Ručak: testenina sa graškom i šargarepom (100 g), zelena salata (100 g), jabuka, čaša soka od ananasa

Večera: barena teletina (50 g) i bareni krompir za salatu (100 g), ražani hleb (80 g), čaj od koprive

Sreda

Ručak: pileća supa sa pirinčem (100 g), salata sa celerom, jabukom, orasima i jogurtom (150 g), pita sa jabukom, zeleni čaj

Večera: riba na žaru (100 g), bareni krompir s blitvom (150 g), pomorandža, čaj od jabuke sa cimetom

Četvrtak

Ručak: salata s pirinčem, ćuretinom i ananasom (200 g), šaka sušenih šljiva, čaša mineralne vode

Večera: posna teletina na žaru (100 g), zelena salata (70 g), banane u sirupu od bagremovog meda sa bademima

Petak

Ručak: bukovače na žaru s belim lukom (100 g), salata od krastavaca i kiselog mleka (100 g), čaša soka od pomorandže

Večera: riba u rerni (150 g), bareni krompir (100 g), integralni hleb (80 g), šaka oraha, čaj od mente

Subota

Ručak: barena riba (150 g), bareni krompir (100 g), integralni hleb (80 g), šaka oraha, čaj od mente

Večera: voćna salata, mineralna voda sa magnezijumom

Nedelja

Ručak: testenina sa tunjevinom (100 g), mešana salata (200 g), sok od cvekle i šargarepe

Večera: pečena ćuretina (150 g), bareni kelj (80 g), hleb sa semenkama bundeve (80 g), kesten-pire, čaj od lipe

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: Dijeta zdravlje

Pročitajte još

Najnovije vesti