Zbog naše naučnice, vanilice su postale najbolji kolač na svetu

Zbog naše naučnice, vanilice su postale najbolji kolač na svetu

Autor: | 11/01/2016

0

Kad je Fud52 birao najbolje praznične kolače na svetu, iz Srbije je odabrao vanilice po receptu Aleksandre Mojsilović, naučnice i strastvenog kulinara.

- Recept sam na sajt poslala pre dve godine. A Fud52 svake dve nedelje odražava takmičenje recepata, poput izbora `Vaš najbolji recept sa spanaćem` ili `Vaše najbolje jelo za Dan zahvalnosti`. Korisnici onda mogu da nominuju recept koji se već nalazi na sajtu ili da dodaju novi. Pre nekoliko nedelja bilo je takmičenje `Vaš najbolji praznični kolač` iz bilo kog kraja sveta. Ja sam predložila svoj recept za vanilice, koji je pobedio - objašnjava za Blic Aleksandra, koja se na kulinarskom sajtu nalazi pod imenom Kvin Saši, odnosno Sita kraljica.

Naučnica sa vanilicama ima posebnu vezu. Kako je rekla, one su jedan od prvih recepata koje je objavila na kulinarskom sajtu, ali i prvi kolač koji je napravila, kad je imala četiri i po godine.

Susret sa svetom kulinarstva bio je neizbežan, jer je odrasla u porodici u kojoj su oklagija i špatula svakoj ženi bili verni prijatelji. Njena mama, baka, tetka, bliže i dalje rođake činile su sestrinstvo kolača. I u njemu je jedna žena glavna, baka Cica, sestra Aleksandrinog dede.

- Cica je bila čuvar i šampion našeg porodičnog recepta za vanilice. A s obzirom na to koliko smo voleli sitne kolače, ta uloga je bila izuzetno značajna - priča ona.

Baka Cica je umela da zadaje i muke. Tri generacije u Aleksandrinoj porodici pravile su kolače po Cicinom receptu, ali nijedne vanilice nisu bile kao bakine.

Ukus bakinih kolača je bio neodoljiv, pa je Aleksandra jednom prilikom pitala baku da li postoji tajna njenih kolača.

- Većina ljudi ne zna kako da izmeri svoje kolače. Oni mere samo njihovu težinu i obim, broje komade i izračunaju koliko im je potrebno za njih 50, ali kolači su mnogo više od težine, obima i broja komada, u jednom kolaču mogu da budu kilogrami, pa i tona ukusa - ispričala je Cica.

Tajna nije bila ni u nekom posebnom receptu, ni u čuvanju vanilica dva dana u ostavi pre posluženja, bila je to, kako je rekla Aleksandra, ljubav prema kolačima.

Posle prvih vanilica iz detinjstva, Aleksandra Mojsilović je napravila bezbroj njih. Svaka ima onaj poseban sastojak - ljubav prema porodičnoj tradiciji i dobrom ukusu.

Recept za pobedničke vanilice

Potrebno je: 200 grama šećera u prahu, 1 vanila, 300 grama masti, 250 grama grama kristal šećera, 1 jaje, 2 žumanca, sok od jednog limuna, 1 kašičica fino rendane limunove korice, 250 grama mlevenih oraha, 600 grama brašna, džem od šipaka ili kajsija.

Priprema: nekoliko dana pre pripreme kolačića, pomešajte šećer u prahu sa vanilom i zatvorite ih u kutiju sa poklopcem, kako biste dobili vanilin šećer. U činiji pomešajte mast sa kristal šećerom dok ne dobijete krem. Umutite jaje, žumanca, limunov sok i limunovu koricu. Dodajte orahe i bračno i mutite dok ne dobijete ujednačeno testo. Pokrijte ga i ostavite u frižideru najmanje tri sata ili tokom noći. Ugrejte rernu na 160 stepeni ukoliko ima ventilator, ili 180 ako je reč o običnoj rerni. Stavite testo na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljati ga na debljinu od pola centimetra. Obložiti dva pleha papirom za pečenje i uz pomoć modli vaditi vanilice i redati ih razmaknute u plehove. Peći oko 12 minuta, pustiti ih da se ohlade na tepsiji oko pet minuta. Prebaciti ih potom na rešetku ili ravnu površinu dok se potpuno ne ohlade.

Kada su potpuno hladni, svaki keksić namazati džemom i poklopiti drugim keksićem. Keksiće uvaljajte u vanilin šećer. Stavite ih u limenu kutiju i čekati jedan do dva dana pre serviranja.

Komentari (0)

Loading
, Foto:printscreen hellomagazin
Tagovi: recepti

Pročitajte još

Najnovije vesti