Hladan tuš na tropskoj vrućini - ne, nikako!

Hladan tuš na tropskoj vrućini - ne, nikako!

Autor: | 05/08/2017

0

Jasno nam je da na ovakvim temperaturama žudite jedino za hladnim tušem koji će vas rashladiti, ali stručnjaci to nikako ne preporučuju.

Hladan tuš na vruće telo mogao bi da bude još opasniji od ovako visokih temperatura sa kojima se borimo ovih dana, jer bi baš zbog hladnog tuša, piše Index.hr,  mogli lakše podleći toplotnom udaru.

Kada nastaje toplotni udar i koji su njegovi simptomi


Problem  je što hladna voda na neprirodan način snižava temperaturu tela pa ono neće imati dovoljno vremena da se ne prirodan način izbori sa spoljnom temperaturom.

Koža je, naime, jako čudesna jer nam njeni površinski receptori mogu pomoći da se čak i na ovakvim temperaturama osećamo prijatno. Ti receptori, koji savršeno mere spoljnu temperaturu, automatski šalju signale organizmu treba li ga rashladiti ili ugrejati.

Ako je napolju jako vruće, organizam će pojačati protok krvi kako bi što više toplote izašlo iz tela pa se tada pojačano znojimo, a površinski sloj znoja na koži tada započinje proces rashlađivanja organizma.

Sedam obaveznih pravila koja će vam pomoći da lakše podnesete tropske vrućine


Tako sami sebi pomažemo da na prirodan način dostignemo optimalnu temperaturu, a hladan tuš zbunjuje prirodan proces i može dovesti do osećaja iscrpljenosti, čak i groznice,  i na kraju većeg rizika od pravog toplotnog udara koji preti ako se prividno rashlađeni vratite na sunce.

Dakle, bez hladnog tuša u ovim vrućim danima ili se barem ograničite na topliju vodu. Ipak, setite se da taj znoj ima svoju zdravu funkciju.

Ako baš ne možete drugačije, niste na moru da se rashladite u ugodnoj temperaturi morske vode, nemate klimu ili komadić hlada, rashladite se mlazom vode preko zglobova. Tako ćete malo rashladiti krvne sudove, ali blaže i zdravije nego da ste se ceo istuširali hladnom vodom.

I naravno, ne zaboravite na tečnost koja je na ovakvim temperaturama neophodna.

Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi:

Pročitajte još

Najnovije vesti