Kurkumin - blago iz prirode, dragoceni saveznik vašeg zdravlja

Kurkumin - blago iz prirode, dragoceni saveznik vašeg zdravlja

Autor: | 20/04/2017

0

Savremeni način života, fizička neaktivnost, loše navike u ishrani kao i izloženost svakodnevnom stresu su glavni faktori rizika za nastanak mnogih oboljenja. Zastupljenost pojedinih namirnica u dnevnoj ishrani i procenat unosa nutrijenata, veoma su zabrinjavajući i potvrđuju mogućnost postojanja nutritivnih deficita među stanovništvom Srbije.Tako u grupu nutritivnih sastojaka koji mogu doprineti poboljšanju zdravlja i prevenciji nekih bolesti spadaju i dijetetski suplemeti ili dopune u ishrani, čija primena mora biti zasnovana ne samo na iskustvu tradicionalne medicine, već i na savremenim naučnim saznanjima.

Prirodni antioksidanti se nalaze u voću i povrću, a suplementi sadrže jednu ili više komponenti: vitamine, minerale ili delove biljki. Jedna od najviše ispitivanih biljaka savremene, kao i tradicionalne medicine jeste kurkuma, tj kurkumin, kao aktivni sastojak. Antioksidativno dejstvo kurkumina se ogleda u vezivanju slobodnih radikala i sprečavanju oštećenja ćelija usled štetnog delovanja oksidativnog stresa, te se na taj način koristi u prevenciji brojnih oboljenja.

Različitim studijama je pokazano da kurkumin dovodi do povećanja nivoa enzima koji su prirodna zaštita organizma od slobodnih radikala i tako značajno smanjuje oštećenja tkiva. Jak protivupalni efekat kurkumina dovodi do značajnog smanjenja bolova, kao i do smanjene učestalosti upala i otoka, čak i u poređenju sa efektom mnogih lekova.

Kurkumin potpomaže varenje, stimuliše probiotske mikroorganizme i usporava širenje štetnih bakterija. Ujedno stimuliše rad žučne kese i jetre, što je neophodno u metabolizmu masti. Kliničkom studijom je dokazano da kurkumin usporava rast Helicobacter pylori, koja izaziva stvaranje čira na želucu, pojavu gastritisa i tumora želuca. Izuzetno dobre rezultate kurkumin pokazuje u prevenciji Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Kurkumin štiti mozak od delovanja slobodnih radikala na nervne ćelije i utiče na smanjenje amiloidnih naslaga u mozgu, koje nastaju usled beta-amiloida, peptida koji se u većoj količini nakuplja kod Alchajmerove bolesti.

Kompanija Swiss Nature je razvila visokokvalitetni standardizovani tečni ekstrakt kurkume, proizveden posebnom NovaSol tehnologijom. Brojna naučna istraživanja potvrđuju da kurkumin ima visok potencijal u prevenciji i lečenju širokog spektra bolesti, zbog čega se svrstava u molekule koji mnogo obećavaju u preventivnoj medicini.

Dr Sonja Bulatović
medicinski predstavnik Swiss Nature

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs Promo
Tagovi:

Pročitajte još