Baštenski kamini i roštilji

Baštenski kamini i roštilji

Autor: | 17/07/2013

0

Uživanje u suncu i prijatno druženje na terasi ili vrtu s porodicom i prijateljima, osim ležaljke ili garniture dopuniće bašenski roštilj.

Na koji ga je deo terase ili bašte najbolje smestiti i kakve vrste baštenskih roštilja razlikujemo?

Osim odmora na lepo uređenoj terasi ili vrtu, eksterijeri mogu poslužiti i za uživanje u ukusnim obrocima s roštilja ili kotlća, i druženju uz zvukove pucketanja vatre.

Ponuda baštenskih roštilja veća je no ikad, a modeli variraju zavisno od veličine i oblika, kao i materijalima od kojih su izvedeni.

Roštilj može biti otkriven ili natkriven, a ovaj drugi će pružiti i adekvatnu zaštitu od sunca ili padavina, a razlikujemo i roštilje napravljene kao samostalne elemente od onih koji su smešteni u sklopu baštenske kuhinje. Druženje uz roštilj koji se nalazi u sklopu samostojeće krovne konstrukcije neće prekinuti ni iznenadni letnji pljusak.

Bilo da se odlučite na gradnju vrtnog roštilja ili za neki od montažnih modela, bitno je razmisliti na koji ćete deo terase smestiti vaš rošilj.

Prvi je uslov da konstrukcija roštilja bude postavljena na ravnu i čvrstu podlogu, kako pod težinom roštilja ne bi došlo do sleganja zemlje. To bi moglo da izazove pucanje konstrukcije, a osim što bi se time umanjila estetika kamina i celog prostora, mogla bi se smanjiti i funkcionalnost i ugroziti sigurnost korisnika.

Baštenski kamin mora biti pozicioniran tako da nastali dim i žar ni u jednom trenutku ne predstavljaju opasnost za okolinu. A kako bi se zadržala funkcionalnost prostora, dimenzije roštilja potrebno je prilagoditi veličini terase na koju ga smeštamo.

Osim izbora odgovarajuće veličine, kao i različitih popratnih elemenata poput rešetki za roštilj, možete odabrati i vizuelni stil vrtnog kamina kako bi se što bolje uklopio u ambijent. Ložište kamina mora biti obloženo kvalitetnom šamotnom opekom, dok betonska konstrukcija može ostati gola ili se može obložiti nekom od dekorativnih obloga. Uz različite vrste uvek aktuelnog prirodnog kamena, baštenski kamini se oblažu i ciglom, kao i reljefnim oblogama koje vizuelno asociraju na kamen.

U pojedine modele baštenskih roštilja integrirana je i peć, a pripremu hrane i manipulaciju njome olakšaće i prostrana radna ploča i vodovodna instalacija koja takođe može biti integrisana u kućište kamina.

Izvor: mojenterijer.rs

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: dekor

Pročitajte još

Najnovije vesti