Australijski doručak

Australijski doručak

Autor: | 04/12/2015

0

Neobična slatkoslana kombinacija nikoga neće ostaviti ravnodušnim!

Za čili džem:

• 375 g slatkih ili ljutih kiselih paprika
• 125 g čeri paradajza
• pola kesice svežeg bosiljka
• šest kašika šećera u prahu

Za uštipke:
• 300 g brašna
• suncokretovo ulje
• kesica praška za pecivo
• 50 ml punomasnog mleka
• jedno jaje
• so i sveže mleveni crni biber
• konzerva kukuruza šećerca
• 50 g pavlake za kuvanje

Za salatu od avokada i rukole:
• jedan zreo avokado
• pola kesice sveže divlje rukole
• nekoliko kapi ekstra devičanskog maslinovog ulja
• nekoliko kapi balzamiko sirćeta

Ocedite kiselu papriku i zajedno sa čeri paradajzom i listićima bosiljka sameljite u seckalici, sipajte u posudu, dodajte šećer i na temperaturi srednje jačine zagrevajte dok ne proključa. Smanjite vatru i krčkajte smesu otprilike osam minuta, povremeno mešajući da se ne zalepi za dno posude. Ostavite sa strane da se ohladi.

U međuvremenu pripremite uštipke. Nekoliko kapi ulja sipajte u veliki tiganj, a temperaturu podesite na srednju jačinu. Drvenom kašikom umešajte brašno, mleko i jaje, a dodajte i po kašičicu soli i bibera. Mešajte dok smesa ne postane kompaktna i dok ne razbijete grudvice. Dobro ocedite kukuruz, umešajte ga u testo i na trenutak ostavite po strani. Kada se ulje u tiganju dovoljno zagreje, dodajte četiri ćuftice smese za uštipke.

U međuvremenu, avokado isecite na polovine i izvadite koštice. Oljuštite koru, a meso avokada isecite na duge, tanke trake. Rasporedite ih na jednoj strani u dva tanjira za posluživanje i ostavite sa strane. Kada donja strana uštipaka bude hrskava i poprimi zlatnobraon boju, prevrnite ih i ostavite da se peku naredna tri minuta.

Rukolu naslažite u sredinu tanjira, pospite sa nekoliko kapi ulja i balzamiko sirćeta. Kada uštipci budu pečeni sa obe strane, izvadite ih iz tiganja i podelite na dva tanjira sa kašikom pavlake i čili džema sa strane. Začinite sveže mlevenim crnim biberom i poslužite.

Inače, čili džem, koji je odličan u kombinaciji sa mesom i sirevima, u frižideru možete da čuvate i do mesec dana.

Komentari (0)

Loading
Hello! Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: recepti

Pročitajte još

Najnovije vesti