Kineska pečena patka na kantonski način

Kineska pečena patka na kantonski način

Autor: | 13/11/2015

0

Odlično se slaže sa palačinkama, mladim crnim lukom i gustim, slatkim sosom!

SASTOJCI ZA 4 OSOBE:

• patka težine oko 1,8 kg
• dva oljuštena šira komada svežeg đumbira, jednom ili dvaput izgnječenog debljom stranom noža
• tri mlada crna luka presečena napola
• kineske palačinke pripremljene na pari
• sitno iseckani mladi crni luk
• hoisin sos kao prilog po volji

ZA ZAČINSKU SMESU NA BAZI SOLI:

• dve kašičice fine morske soli

• dve kašičice kristal šećera
• pola kašičice mešavine pet začina u prahu (zvezdasti anis, karanfilić, kineski cimet, sečuanski biber, mirođija)

ZA SIRUP ZA GLAZURU:
• 100 g maltoze koja se može naći u specijalizovanim kineskim radnjama
• 100 ml belog vinskog sirćeta

Zagrejte rernu na 160 stepeni Celzijusovih. Pačetinu operite hladnom vodom i pažljivo osušite uz pomoć kuhinjskih ubrusa. Sjedinite sastojke za začinsku smesu na bazi soli i njom premažite unutrašnji deo pačetine.

Napravite nadev od đumbira i mladog crnog luka. Koristite metalne štapiće kojima ćete pričvrstiti nadev da ne curi iz unutrašnjosti, ali nije problem ni ukoliko ih nemate.

Patku postavite tako da visi iznad činije. Sastojke za sirup za glazuru pomešajte sa 50 ml hladne vode u manjoj šerpi i ostavite da proključa. Vruć sirup kutlačom prelijte preko pačetine, i to ponovite četiri do pet puta, svaki put vraćajući sirup koji se slio u činiju ispod mesa.

Na plehu za pečenje patku postavite na leđa i pecite je jedan sat. Izvadite je iz rerne i ocedite od masnoće koja se zadržala na plehu, koju kasnije možete da iskoristite za pečeni krompir.

Patku prevrnite na grudi i ostavite da se peče još jedan sat. Ponovo je ocedite od masnoće. Pojačajte temperaturu rerne na 200 stepeni Celzijusovih, pecite pačetinu još dvadeset minuta, da kožica postane hrskava.

Ostavite meso da odstoji petnaest minuta, pa ga isecite i poslužite sa kineskim palačinkama, mladim crnim lukom i hoisin sosom, po želji.

Komentari (0)

Loading
Hello! Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: recepti

Pročitajte još

Najnovije vesti