Odlično se slaže sa palačinkama, mladim crnim lukom i gustim, slatkim sosom!
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
• patka težine oko 1,8 kg
• dva oljuštena šira komada svežeg đumbira, jednom ili dvaput izgnječenog debljom stranom noža
• tri mlada crna luka presečena napola
• kineske palačinke pripremljene na pari
• sitno iseckani mladi crni luk
• hoisin sos kao prilog po volji
ZA ZAČINSKU SMESU NA BAZI SOLI:
• dve kašičice fine morske soli
• pola kašičice mešavine pet začina u prahu (zvezdasti anis, karanfilić, kineski cimet, sečuanski biber, mirođija)
ZA SIRUP ZA GLAZURU:
• 100 g maltoze koja se može naći u specijalizovanim kineskim radnjama
• 100 ml belog vinskog sirćeta
Zagrejte rernu na 160 stepeni Celzijusovih. Pačetinu operite hladnom vodom i pažljivo osušite uz pomoć kuhinjskih ubrusa. Sjedinite sastojke za začinsku smesu na bazi soli i njom premažite unutrašnji deo pačetine.
Napravite nadev od đumbira i mladog crnog luka. Koristite metalne štapiće kojima ćete pričvrstiti nadev da ne curi iz unutrašnjosti, ali nije problem ni ukoliko ih nemate.
Patku postavite tako da visi iznad činije. Sastojke za sirup za glazuru pomešajte sa 50 ml hladne vode u manjoj šerpi i ostavite da proključa. Vruć sirup kutlačom prelijte preko pačetine, i to ponovite četiri do pet puta, svaki put vraćajući sirup koji se slio u činiju ispod mesa.
Na plehu za pečenje patku postavite na leđa i pecite je jedan sat. Izvadite je iz rerne i ocedite od masnoće koja se zadržala na plehu, koju kasnije možete da iskoristite za pečeni krompir.
Patku prevrnite na grudi i ostavite da se peče još jedan sat. Ponovo je ocedite od masnoće. Pojačajte temperaturu rerne na 200 stepeni Celzijusovih, pecite pačetinu još dvadeset minuta, da kožica postane hrskava.
Ostavite meso da odstoji petnaest minuta, pa ga isecite i poslužite sa kineskim palačinkama, mladim crnim lukom i hoisin sosom, po želji.
Pročitajte još
Planinska vikendica Katarine Grujić oduzima dah, cena za iznajmljivanje prava sitnica
Vikendica Katarine Grujić idealna je za zimske dane
27/11/2024
Saznajte višeSlavsko predjelo po receptu Marije Veljković spremno začas, specijalitetu gosti ne mogu da odole
Recept Marije Veljković za slavsko predjelo morate isprobati
27/11/2024
Saznajte višeNajmlađi manekeni zasijali u prazničnom duhu na DexyCo reviji
Najmlađi manekeni zasijali u prazničnom duhu na DexyCo reviji
27/11/2024
Saznajte višeOvo je Slobodina oaza mira nakon incidenta: Klavir, moderan nameštaj i zid u staklu
Dom Slobode Mićalović i Vojina Ćetkovića je oaza mira glumačkog para
26/11/2024
Saznajte višeFestival ruskog filma – u srcu Balkana
Filmovi će biti prikazani u Beogradu, Novom Sadu i Nišu
26/11/2024
Saznajte višeDnevna soba Dragane Katić kao iz magazina, stan smešten na Karaburmi oaza njenog mira
Dom Dragane Katić uređen je po njenoj želji
26/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)