Paradajz najčešće koristimo u salati ili kao sok, a fantastičan je sastojak mnogih jela. Za lagani ručak predlažemo ovo rustično jelo iz Toskane.
Sastojci za 6-8 osoba:
• 1 crveni luk, isečen na tanke
kolutove
• 100 ml belog vinskog sirćeta
• 2 kašičice šećera
• 1 veća žuta ili crvena babura paprika
• 200 g hleba, starog jedan dan
• 500 g zrelog paradajza
• 100 ml ekstradevičanskog maslinovog ulja
• 50 ml crvenog vinskog sirćeta
• 1 oljušten i izgnječen čen belog luka (opciono)
• 1 kašičica kapra
• so i sveže samleven crni biber
• izdašna šaka svežih listova bosiljka
Najpre blago zakiselite crveni luk. Prelijte ga tek proključalom vodom i procedite. Sjedinite luk sa belim vinskimm sirćetom, i dodajte so i šećer. Naspite 150 ml vode i sve izmešajte. Odložite da odstoji 1 sat, pa ocedite i osušite na kuhinjskim ubrusima.
Za to vreme, paprike grilujte na vatri srednje jačine, sve dok sa svake strane ne počnu da se ugljenišu. Preručite u plastičnu kesu (zbog pare koju otpuštaju biće vam lakše da ih oljuštite). Ostavite da se ohlade. Oljuštite uz pomoć oštrog noža i isecite na kratke, deblje trake.
Uklonite koricu sa hleba, i iseckajte sredinu na kockice. Paradajz isecite na krupnije komade, a ukoliko koristite čeri paradajz, onda na polovine.
Salatni preliv pripremite tako što ćete izmešati ulje, crveno vinsko sirće, beli luk i kapar. Dobro začinite solju i biberom, vodeći računa koliko je kapar već slan.
U posudi za serviranje salate sjedinite iseckani paradajz, hleb i pečene paprike isečene na trake. Prelijte pripremljenim prelivom i sve izmešajte, nastojeći da bude ravnomerno. Dodajte zakiseljeni crveni luk iseckan na kolutove, potom i bosiljak. Dobro izmešajte, i ostavite da odstoji dvadesetak minuta, kako bi se sastojci upili pre nego što dođe vreme da poslužite.
Pročitajte još
Planinska vikendica Katarine Grujić oduzima dah, cena za iznajmljivanje prava sitnica
Vikendica Katarine Grujić idealna je za zimske dane
27/11/2024
Saznajte višeSlavsko predjelo po receptu Marije Veljković spremno začas, specijalitetu gosti ne mogu da odole
Recept Marije Veljković za slavsko predjelo morate isprobati
27/11/2024
Saznajte višeNajmlađi manekeni zasijali u prazničnom duhu na DexyCo reviji
Najmlađi manekeni zasijali u prazničnom duhu na DexyCo reviji
27/11/2024
Saznajte višeOvo je Slobodina oaza mira nakon incidenta: Klavir, moderan nameštaj i zid u staklu
Dom Slobode Mićalović i Vojina Ćetkovića je oaza mira glumačkog para
26/11/2024
Saznajte višeFestival ruskog filma – u srcu Balkana
Filmovi će biti prikazani u Beogradu, Novom Sadu i Nišu
26/11/2024
Saznajte višeDnevna soba Dragane Katić kao iz magazina, stan smešten na Karaburmi oaza njenog mira
Dom Dragane Katić uređen je po njenoj želji
26/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)