Pancanela - rustično jelo iz Toskane

Pancanela - rustično jelo iz Toskane

Autor: | 12/11/2015

0

Paradajz najčešće koristimo u salati ili kao sok, a fantastičan je sastojak mnogih jela. Za lagani ručak predlažemo ovo rustično jelo iz Toskane.

Sastojci za 6-8 osoba:

• 1 crveni luk, isečen na tanke
kolutove
• 100 ml belog vinskog sirćeta
• 2 kašičice šećera
• 1 veća žuta ili crvena babura paprika
• 200 g hleba, starog jedan dan
• 500 g zrelog paradajza
• 100 ml ekstradevičanskog maslinovog ulja
• 50 ml crvenog vinskog sirćeta
• 1 oljušten i izgnječen čen belog luka (opciono)
• 1 kašičica kapra
• so i sveže samleven crni biber
• izdašna šaka svežih listova bosiljka

Najpre blago zakiselite crveni luk. Prelijte ga tek proključalom vodom i procedite. Sjedinite luk sa belim vinskimm sirćetom, i dodajte so i šećer. Naspite 150 ml vode i sve izmešajte. Odložite da odstoji 1 sat, pa ocedite i osušite na kuhinjskim ubrusima.

Za to vreme, paprike grilujte na vatri srednje jačine, sve dok sa svake strane ne počnu da se ugljenišu. Preručite u plastičnu kesu (zbog pare koju otpuštaju biće vam lakše da ih oljuštite). Ostavite da se ohlade. Oljuštite uz pomoć oštrog noža i isecite na kratke, deblje trake.

Uklonite koricu sa hleba, i iseckajte sredinu na kockice. Paradajz isecite na krupnije komade, a ukoliko koristite čeri paradajz, onda na polovine.

Salatni preliv pripremite tako što ćete izmešati ulje, crveno vinsko sirće, beli luk i kapar. Dobro začinite solju i biberom, vodeći računa koliko je kapar već slan.

U posudi za serviranje salate sjedinite iseckani paradajz, hleb i pečene paprike isečene na trake. Prelijte pripremljenim prelivom i sve izmešajte, nastojeći da bude ravnomerno. Dodajte zakiseljeni crveni luk iseckan na kolutove, potom i bosiljak. Dobro izmešajte, i ostavite da odstoji dvadesetak minuta, kako bi se sastojci upili pre nego što dođe vreme da poslužite.

Komentari (0)

Loading
Hello! Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: recepti

Pročitajte još

Najnovije vesti