Klasično jelo francuske kuhinje obogaćeno je svežim začinskim biljem, vlašcem i belim lukom.
Sastojci za 4 osobe:
• 4 veća, tvrđa paradajza, (svaki težine približno 250 g)
• so i sveže samleven crni biber
• 4 kašike maslinovog ulja
• 1 sitno iseckan vlašac
• 1 sitno iseckan čen belog luka
• 150 g svežih prezli
• 1 kašičica svežih listova majčine dušice
• 1 kašika sitno iseckanog svežeg luka
• 2 kašike iseckanog svežeg peršuna lišćara
• narendana kora od jednog limuna
• 2 kašike narendanog parmezana
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Na svakom paradajzu odsecite čep, i malim, oštrim nožem, pažljivo oslobodite pulpu i izvadite meso, kako biste dobili četiri izdubljena paradajza. Posolite unutrašnjost, pa prevrnite i odložite na stranu.
U tiganju zagrejte ulje i lagano propržite vlašac i beli luk, neprestano mešajući. Potrebno je da omekšaju, ali ne i da poprime smeđu boju. Zatim dodajte prezle i sve izmešajte, pa ostavite da se prži još minut, dva. Sklonite tiganj sa vatre i dodajte majčinu dušicu, sitni luk, i limunovu koricu. Začinite solju i crnim biberom.
Izdubljena četiri paradajza postavite u posudu za pečenje, i ispunite ih smesom sa prezlama. Punjeni paradajz pospite narendanim parmezan sirom, pa stavite u rernu da se peče. Pecite pola sata u prethodno zagrejanoj rerni, sve dok parmezan ne počne da poprima zlatnosmeđu boju. Jelo poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.
Pročitajte još
Novogodišnja dekoracija u domu Tamare Dragičević i Petra Benčine kao iz najlepše bajke
Jelka Tamare Dragičević je prelepo ukrašena
22/12/2024
Saznajte višeNugat kuglice po receptu Nine Janković, novogodišnja poslastica koja se topi u ustima
Recept Nine Janković za nugat kuglice obožavaće cela porodica
22/12/2024
Saznajte višeSnežna novogodišnja bajka bez jelke! Deca su bili dekorateri Mirkinog prazničnog doma
Dom Mirke Vasiljević i Vujadina Savića je u pravom novogodišnjem ruhu
21/12/2024
Saznajte višeHONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
HONOR 200 Smart – saveznik za sve zimske avanture
20/12/2024
Saznajte višePosne palačinke spremne za 10 minuta: Bez mleka i jaja, a mekane kao duša
Posne palačinke za celu porodicu
20/12/2024
Saznajte više
Komentari (0)