Klasično jelo francuske kuhinje obogaćeno je svežim začinskim biljem, vlašcem i belim lukom.
Sastojci za 4 osobe:
• 4 veća, tvrđa paradajza, (svaki težine približno 250 g)
• so i sveže samleven crni biber
• 4 kašike maslinovog ulja
• 1 sitno iseckan vlašac
• 1 sitno iseckan čen belog luka
• 150 g svežih prezli
• 1 kašičica svežih listova majčine dušice
• 1 kašika sitno iseckanog svežeg luka
• 2 kašike iseckanog svežeg peršuna lišćara
• narendana kora od jednog limuna
• 2 kašike narendanog parmezana
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Na svakom paradajzu odsecite čep, i malim, oštrim nožem, pažljivo oslobodite pulpu i izvadite meso, kako biste dobili četiri izdubljena paradajza. Posolite unutrašnjost, pa prevrnite i odložite na stranu.
U tiganju zagrejte ulje i lagano propržite vlašac i beli luk, neprestano mešajući. Potrebno je da omekšaju, ali ne i da poprime smeđu boju. Zatim dodajte prezle i sve izmešajte, pa ostavite da se prži još minut, dva. Sklonite tiganj sa vatre i dodajte majčinu dušicu, sitni luk, i limunovu koricu. Začinite solju i crnim biberom.
Izdubljena četiri paradajza postavite u posudu za pečenje, i ispunite ih smesom sa prezlama. Punjeni paradajz pospite narendanim parmezan sirom, pa stavite u rernu da se peče. Pecite pola sata u prethodno zagrejanoj rerni, sve dok parmezan ne počne da poprima zlatnosmeđu boju. Jelo poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)