Falafel

Falafel

Autor: | 25/10/2015

0

Sastojci

250g suvih leblebija/slanutka

4 čena belog luka
1 mali crveni luk*
12g svežeg lista peršuna
8g svežeg lista korijandera
1 čili papričica*
35g brašna
4g sode bikarbone
5g mlevenog kima
5g tucanog semena korijandera
25g soli
8g bibera
300ml ulja

*sastojci koji nisu obavezni

Priprema

Leblebije očistiti i dobro oprati pod jakim mlazom vode. Staviti ih u duboku činiju i potopiti ih u hladnu vodu, tako da voda bude iznad leblebija za barem još 3 prsta. Ostaviti ih preko noći da nabubre, najbolje 12 sati ili više.

Kada su leblebije nabubrile, iscediti vodu i dobro ih isprati nekoliko puta nalivajući hladnu vodu u posudu. Zatim ih dobro procediti.

Zatim se pravi pasta od leblebija. Leblebije usitniti u blenderu, mašini za mlevenje oraha, kafe, i slično. Isitniti ih dok ne postanu kremasta smesa koja podseća na kuvanu palentu ili pire. Ako vam se čini da je suviše suva, dodajte nekoliko kapi vode, nikako više, i nastavite da ih meljete. Preporučuje se korišćenje silikonske špatule za vađenje i mešanje.

Vreme je za zelenu pastu. U blender staviti naseckani sveži peršun, naseckani sveži korijander, naseckani ili bolje zgnječeni beli luk, naseckani crveni luk, naseckanu ćili papričicu i dve kašike paste od leblebija. Sve dobro izmiksati, dok se ne dobije pasta.

Zelenu pastu ubaciti u pastu od leblebije i dobro izmešati špatulom ili kašikom, dok se ne izjednači.

U manjoj posudi izmešati brašno, sodu bikarbonu, mleveni kim, tucano seme korijandera, so i biber. To dodati pasti od leblebija i dobro izmešati špatulom dok se ne izjednači.

Malo pokvasiti prste, uzimajte male komade smese i oblikujte kuglice. Veličina treba da busde tolika da bi kuglica mogla lepo da stane u čep od flaše. Ređati kuglice na tanjir.

Ulje zagrejati u što manju šerpicu na srednje jakoj vatri. Razlog zašto se koristi mala šerpa je da bi se dobilo na dubini, a uštedelo na ulju. Stavljati kuglice u ulje i pržiti ih oko 3 minuta, dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Kad ih tek spustite, ako se zalijepe za dno šerpe, odvojiti ih kašikom. Potrebno ih je mešati, da bi se ispekle sa svih strana jednako.

Vaditi ih metalnom kašikom sa rupicama u tanjir na kome je papirnati ubrus.

Posluživanje

Originalno ide u pitta hleb sa hummus namazom, ali može sa običnom hlebom, salatom ili satarašem. Naravno, uz dobar jogurt.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver/Thinkstock hellomagazin
Tagovi: recepti

Pročitajte još

Najnovije vesti