Slatkoslana jagnjentina

Slatkoslana jagnjentina

Autor: | 12/10/2015

0

Pečenje sa mnoštvom začina i voćna poslastica prava su blagodet za nepce.

Sastojci za 6-8 osoba:

• pet izgnječenih čenova belog luka
• tri oljuštena i na kolutove
iseckana crvena luka
• kašika mlevenog cimeta
• kašika mlevenog kumina
• kašika maslinovog ulja
• so i sveže samleven crni biber
• jedna jagnjeća plećka od dva i po kilograma
• 2 x 400 g iseckanog paradajza iz konzerve
• kašika smeđeg šećera (ukoliko nemate smeđi, može i beli kristal šećer)
• šesnaest suvih kajsija
• 500 ml vruće supe sa povrćem ili pileće supe
• 60 g krupnije iseckanih pistaća, bez ljuske
• dve kašike iseckanog peršuna
• dve kašike iseckane sveže nane
• dve kašike sitno iseckanog luka

Zagrejte rernu na 240 stepeni Celzijusovih. Izgnječeni beli luk, crveni luk, cimet, kumin i maslinovo ulje sjedinite u vangli i izmešajte rukama. Začinite solju i sveže samlevenim crnim biberom, pa izručite na pleh ili tepsiju dovoljno veliku za pečenje jagnjetine. Začinite meso izdašnom količinom soli i sveže samlevenim biberom, pa ga poslažite preko smese sa lukom. U zagrejanoj
rerni pecite dvadeset minuta, što je dovoljno da jagnjetina poprimi zadovoljavajuću zlatnu boju.

Za to vreme iseckani paradajz, šećer i suve kajsije sjedinite u šerpi i pospite solju i sveže samlevenim crnim biberom. Naspite
supu, izmešajte i ostavite da provri. Jagnjetinu izvadite iz rerne posle dvadeset minuta pečenja i pažljivo ocedite suvišnu masnoću sa dna pleha ili tepsije. Preko mesa naspite smešu sa paradajzom i supom, pa prekrijte aluminijumskom folijom i vratite u rernu.
Smanjite temperaturu rerne na 170 stepeni Celzijusovih, pa ostavite da se peče još dva i po sata. Poslednjih trideset minuta pecite bez folije i prelijte jagnjetinu nekoliko puta sosom od paradajza, da bi dobila lepu karamel glazuru.

Kada je meso gotovo, izvadite pleh ili tepsiju iz rerne i ostavite da odstoji deset minuta. Pospite iseckanim pistaćima, pa preručite na kuhinjsku dasku na kojoj ćete iseći meso. U sos dodajte naseckano začinsko bilje i dobro izmešajte. Poslužite ili sa sosom koji ćete preliti preko isečenog mesa ili pre serviranja izmešajte meso i sos. Odaberite sami.

Komentari (0)

Loading
Hello! Guliver / Splash News
Tagovi: recepti

Pročitajte još

Najnovije vesti