Goveđa taljata u sosu od crvenog vina

Goveđa taljata u sosu od crvenog vina

Autor: | 06/10/2015

0


Sastojci za 4 osobe: 

• 600 g koštane srži
• 800 g goveđeg filea
• 80 ml ekstradevičanskog maslinovog ulja
• kašika listova sveže majčine dušice
• četiri kašike čorbe od povrća
• so i sveže samleveni crni biber
• 800 g krompira, oljuštenog i isečenog na krupnije komade
• kašika iseckanog svežeg vlašca
• 60 g sira Ovin Sardo (ovčiji plavi sir sa Sardinije)

ZA SOS SA CRVENIM VINOM:

• 750 ml crvenog vina Magliocco ili sličnog
• dva fino iseckana luka ljutika
• pola svežnja sveže majčine dušice

Uklonite koštanu srž iz kosti i odložite na stranu. Kosti smestite u jednu činiju, prelijte ih vodom i ostavite preko noći da upiju vodu.
Goveđi file položite u veću posudu, prelijte maslinovim uljem i dodajte listiće majčine dušice. Ostavite meso da se marinira u ulju i majčinoj dušici najmanje jedan sat.

Za pripremanje sosa sa vinom u tiganju sjedinite sve sastojke. Ostavite da proključa, a zatim da struji dok se ne formira sos gustine kao sirup. Procedite i odložite na stranu. Otopite polovinu količine koštane srži u tiganju, dok se ne formira tečna masa. Odložite na stranu. Drugu polovinu isecite na sitne komade, pa propržite, što ćete kasnije upotrebiti za dekoraciju.

Zagrejte rernu na 190 stepeni Celzijusovih. Izvadite govedinu iz marinade i odložite na stranu. Obrišite tiganj u kome ste pržili koštanu srž, pa dodajte sos sa crvenim vinom i pileću čorbu. Ostavite da lagano ključa, sve dok se sos ne zgusne. Začinite crnim biberom.

U tiganju ispržite goveđi file sa jedne strane dok ne poprimi izrazito braon boju. Okrenite i ostavite da se prži još malo da bi file bio srednje pržen. Odložite na stranu.

Obarite krompir u blago zasoljenoj vodi u većoj šerpi. Kada je skuvan, izgnječite ga i dodajte vlašac, prstohvat soli, 40 g sira i otopljenu koštanu srž. Koštanu srž ostavite u rerni desetak minuta.

Kada je dovoljno zagrejana, sjedinite je sa krompir-pireom. Isecite govedinu i poslužite sa krompir-pireom. Pospite preostalim sirom i kašikom prelijte sosom na bazi crvenog vina. Prelijte na kraju sosom na bazi crvenog vina i ukrasite proprženom koštanom srži.

Komentari (0)

Loading
Hello! Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: recepti

Pročitajte još

Najnovije vesti