Zapečeni krompir sa paradajzom i jajima

Zapečeni krompir sa paradajzom i jajima

Autor: | 10/08/2015

0

Začini na bazi sušenog mesa, dimljena paprika ili kari krompiru će dati potpuno novi ukus

Sastojci za 4 osobe:

• četiri krompira (svaki približno 180 g)
• četiri kašike soka od paradajza
• dve kašičice belog vinskog sirćeta, plus dve kašike
• tri kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
• 125 g bebi paradajza koji je potrebno prepoloviti
• so i sveže samleveni crni biber
• šećer po ukusu
• šest kašika iseckanog svežeg bosiljka, plus četiri omanja struka za ukrašavanje jaja
• dvanaest špargli, sa kojih je potrebno ukloniti peteljke i prepoloviti ih po širini
• četiri velika sveža jaja

Zagrejte rernu na 220 stepeni Celzijusovih. Papir za pečenje postavite na srednji držač u rerni. Svaki krompir probodite viljuškom tri puta. Poređajte ih na tanjir pa ih stavite na petnaestak minuta u mikrotalasnu, na najjaču temperaturu. Gotovi su kada im je unutrašnjost mekana. Na svakom zasecite krst pa ih položite u rernu i pecite deset minuta, dok im ljuska ne postane hrskava. Za to vreme napravite sos. Sok od paradajza, dve kašičice sirćeta, maslinovo ulje i bebi paradajz sjedinite u većoj činiji. Začinite po ukusu solju, crnim biberom i šećerom, pa dodajte iseckani bosiljak. Odložite na stranu.

Veliki tiganj ispunite do tri četvrtine zapremine proključalom vodom. Dok ključa u vodu dodajte deblje špargle i ostavite ih da se kuvaju dva minuta. Zatim dodajte vrhove špargli i ostavite da se kuvaju još dva minuta. Izvadite ih i ocedite pa ih sjedinite sa krompirom. Isključite šporet, ali ostavite u toploj rerni. U vodu u kojoj su se kuvale špargle dodajte dve kašike sirćeta i ostavite da ponovo proključa. Razlupajte jedno jaje u manjoj posudi i izručite ga u vodu. Ponovite sa ostalim jajima, pa rupičastom kašikom

umutite belanca oko žumanaca. Poširajte oko pet minuta. Kada su jaja gotovo pripremljena, aranžirajte šparglu i krompir na zagrejane tanjire. Prelijte sosom, a jaja ukrasite bosiljkom. Poslužite toplo.

Komentari (0)

Loading
Hello! Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: recepti

Najnovije vesti