Salata od krušaka sa kandiranim orasima

Salata od krušaka sa kandiranim orasima

Autor: | 26/07/2015

0

Izbegnite dugotrajno kuvanje, prženje u dubokoj masti i pohovanje hrane!

Sastojci za 4 osobe

• 250 g cvekle iseckane na manje komade
• 250 g opranog i oljuštenog pikolo paštrnaka
• dve zrele kruške viljamovke, isečene na četvrtine, koje ne treba ljuštiti, ali je potrebno izvaditi im srce
• tri kašike maslinovog ulja
• morska so i sveže samleven crni biber
• dva struka sveže majčine dušice
• pakovanje pripremljene potočarke, kao prilog
• 200 g plavog sira (stilton ili rokefort) podeljenog na sitnije komade kao prilog

ZA KANDIRANE ORAHE:
• 50 ml vode
• 50 g šećera
• 75 g prepolovljenih oraha

ZA SALATNI PRELIV:
• četiri kašike maslinovog ili orahovog ulja
• dve kašike jabukovog sirćeta
• dve kašičice kristal šećera
• dve kašičice senfa
• oljušten i izgnječen čen belog luka

Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusovih. Cveklu umotajte u foliju i pecite otprilike jedan sat u rerni, da osetite da je mekana kada u nju zabodete drveni štapić. U međuvremenu, paštrnak i kruške postavite na pleh, prelijte ih uljem i pospite solju, crnim biberom i majčinom dušicom. Pecite dvadeset minuta, da paštrnak i kruške poprime svetlosmeđu boju i omekšaju. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade. Kada cveklu izvadite iz rerne i malo se prohladi, oljuštite je i presecite na polovinu.

Kandirane orahe ćete pripremiti tako što ćete sipati vodu i šećer u tiganj i sačekati da proključa. Kuvajte pet minuta da se zgusne u sirup, pa dodajte orahe i mešajte trideset sekundi. Ocedite tečnost, a orahe odložite na stranu. Sjedinite sve sastojke za salatni preliv, pa začinite po ukusu solju i biberom. Za salatu potočarku podelite na četiri tanjira, pa odozgo stavite pečeni paštrnak, kruške, salatu i plavi sir.
Prelijte salatnim prelivom i na kraju dodajte kandirane orahe.

Komentari (0)

Loading
Hello! Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: recepti

Pročitajte još

Najnovije vesti