Vrućine su paklene, klima ne pomaže, ali ne brinite - ove zdrave namirnice će vas momentalno rashladiti

Vrućine su paklene, klima ne pomaže, ali ne brinite - ove zdrave namirnice će vas momentalno rashladiti

Autor: | 22/06/2024

0

Zdrave namirnice koje će vas rashladiti tokom leta

Toplotni udari iznenadili su nas mnogo pre nego što je leto zvanično počelo. Nismo stigli ljudski ni da se pripremimo za temperature koje su iznad proseka čak i za ovo doba godine, a tu je još jedan problem.

Naime, sa živom u termometru porastao je i rizik od dehidratacije.

Shutterstock

 

Ljudsko telo sastoji se od oko 75 posto vode. Ona nam je neophodna da bismo živeli, disali, radili, mislili, funkcionisali. Jednostavno, da bismo postojali.

Pročitajte: Štite srce, utiču na rad mozga i produžavaju život - Ovo je 5 najzdravijih namirnica na svetu

Kada je nema dovoljno u organizmu, osećamo umor i iscrpljenost, nemamo ni volje ni raspoloženja, a problem se ogleda i na koži, licu, u ponašanju, svemu.

Po ovim vrućinama najbolje je piti običnu vodu i izbegavati gazirana pića i alkohol. Ne treba konzumirati ni jaku, začinjenu hranu, jer opterećuje stomak.

Shutterstock

 

Eksperti poručuju da je neophodno unositi zdrave namirnice koje sadrže dosta vode, jer će nas rashladiti i osvežiti, a usput obezbediti dovoljno supstanci da okrepimo telo i obnovimo energiju.

Lubenica je svima nama omiljena poslastica tokom dugog, toplog leta. Sočna, hladna, slatka... Iako je mnogi smatraju voćem, zapravo je povrće iz porodice tikvi.

Sadrži oko 92 posto vode, mnogo hranljivih materija, malo kalorija i bogata je vitaminima.

Shutterstock

 

Spas je za osobe sa visokim pritiskom, izvor je antioksidanasa i ostalih jedinjenja koja pomažu imunitetu i u borbi protiv toksina, utiču na elastičnost kože i podstiču protok krvi, a pokazala se dobrim saveznikom i u prevenciji različitih bolesti, među kojima su i maligne.

Vodom je bogat i krastavac, oko 95 procenata. Iako ga mnogi potcenjuju, zdraviji je nego što se misli. Ima kalorija tek u tragovima, pomaže prilikom topljenja masti, izvor je vlakana koja regulišu probavu, ublažava upalne procese, bogat je antioksidansima, štiti mozak, osvežava dah...

Shutterstock

 

Paradajz je, kao što mu samo ime kaže, iz raja izašao. Neodoljiv već na prvi pogled! Ima visok sadržaj vode, oko 94 posto, esencijalne hranljive materije, uključujući vitamin C i kalijum, kao i elektrolite neophodne za pravilno funkcionisanje ćelija.

Vlakna iz paradajza pomažu pri regulisanju šećera u krvi, a doprinose i zdravlju kože, kose i kostiju. Čorba, prirodni sok ili, pak, sirovi paradajz, u salati – izbor je na vama. Leto je njegovo vreme i zato ga slobodno koristite kad god možete.

Shutterstock

 

Kupus je takođe aktuelan tokom letnje sezone. Sadrži 96 posto vode i prepun je hranljivih materija, naročito vitamina C, ali tu su i vitamin A, vitamin B, kalcijum, kalijum, magnezijum, folat... Salata od kupusa mnogima je omiljena uz ručak.

Ovo povrće snižava krvni pritisak, holesterol i masti, pomaže probavnom sistemu i brine o zdravlju srca, a ima i moć da upalne procese drži pod kontrolom.

Shutterstock

 

Među zdrave namirnice koje se preporučuju u borbi protiv vrućine svrstava se i celer. Sadrži dosta vode, odličan je izvor vlakana, a Novak Đoković jednom prilikom je otkrio da dan ne počinje bez soka od celera.

Pročitajte: Ishrana Novaka Đokovića privlači mnogo pažnje, a sa ovom namirnicom započinje baš svaki dan

Za tople dane, koji nam tek sleduju, nutricionisti preporučuju i paprike, tikvice, spanać, pečurke. Po mogućstvu, konzumirajte ih u sirovom stanju kako biste što efikasnije regenerisali organizam, uneli što više zdravih i hranljivih sastojaka, i rashladili se na prirodan način.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Shutterstock

Pročitajte još