Za ljubitelje slanine, stiže dobra vest iz Švedske. Najnovija istraživanja pokazuju da je ta namirnica u umerenim količinama dobra za zdravlje, ali i liniju. Tako su pobijeni donedavni stavovi da je mast najveći čovekov neprijatelj.
Masna, slana, dovodi do srčanih tegoba i gojaznosti – tako su decenijama stručnjaci opisivali slaninu. Izbacivana je iz ishrane mnogih pacijenata i do skoro je imala lošu reputaciju. Međutim, najnovija švedska istraživanja pokazuju da ona ipak nije toliko loša
Ishrana naših baka i deka, mogla bi da bude naša, ali i naše dece. Naučnici tvrde da je slanina u umerenim količinama dobra za naše zdravlje, ali i liniju.
- Kada uzimate namirnice koje sadrže više masti, onda ste i sitiji. Tako da vas ona i duže drži. Kada jedete slatkiše onda ste svaki čas gladni. Zasićene masti, svinjska mast ili AST koji se nalazi u samom mesu povećavaju sve holesterole – i dobre i loše i samim tim su manje loše - objašnjava doktorka Slavica Rađen sa VMA.
Tri parčeta tanko izrezane slanine je, kaže nutricionista Milka Raičević, dovoljno.
- Ali, ako stavite u foliju, ona je idealna, ako je osušite ona je krckava i možete da dodate svakoj drugoj namirnici. I vi imate jedan apsolutno zdrav obrok, znači kaloričan, ima vitamine, poboljšava varenje, oblaže želudac i dugo nas drži sitim - kaže dr Raičević.
Nju ceo život jede i stogodišnja baka Miljka Milić. Njen recept za dugovečnost su hrana i optimizam.
- U životu nikad nisam birala, šta ima – to jedem. To mi i valja, nema da kažem to hoću to neću. Pasulja, kupusa, svašta u selu što se jede i valjda zato sam doživela ovolike godine. Što se tiče unutrašnjeg organizma, bože mi oprosti, ja bih mogla da živim još 20 godina, ne boli me ništa - priča baka Miljka.
Bile su potrebne godine, ali i 16.000 naučnih radova da bi Šveđani našli svoj recept za dugovečnost. Novom teorijom, sa kojom se slažu još neke studije, uzdrmali su mnoge nutricioniste i srušili decenijske predrasude.
Najnoviji švedski izum za dugovečnost je više masti, a manje ugljenih hidrata. Tačnije –smanjite porciju ugljenih hidrata na trećinu. Međutim, kako godine prolaze, menjaju se i smernice u ishrani. Zato, ne odričite se slanine, čvaraka, slatkiša. Budite u svemu umereni!
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)