Recept Olje Balašević za krompir-čorbu
Mirisi detinjstva dopiru iz kuhinje i sa „Instagram“ naloga Olje Balašević. U retro šerpi na tufne krčkala se krompir-čorba, spremljena na starinski način koga se prisetila u svojoj knjizi Planeta Dvorište, a očigledno ga se i danas drži.
Pročitajte: Ljubav živi - Jedan od Balaševićevih albuma krije tajnu poruku voljenoj Olji, a za nju malo ko zna
‒ Što se tiče „krumplileves” (mađarski naziv za krompir-čorbu), u godinama koje su usledile bila je najsigurniji način da nas sve okupi za pravim stolom. Ta čorba je pre bila lek nego hrana, i samo bi ponekad, u onim najizdašnijim danima oko prvog u mesecu, u njoj zaplivao i koji komad mesa ili kolut debrecinera koji bi gotovo uvek ostao na dnu ispražnjene tufnaste šerpe, jer niko nije želeo da baš on bude taj kome će pripasti nešto više od podjednako iseckanog krompira. Tetka Anuška je te lego-krompiriće oblikovala s takvom posvećenošću da se tu nisam nikako petljala nego samo oko ljuštenja, pazeći da ljusku režem što je tanje moguće, a recept zapamtim što bolje. Hedonista sam, čak izraziti, ali u našem domu praznici, slave i nedeljni ručkovi ne liče na vikinške gozbe i trpeze sa renesansnih slika – objasnila je Olja.
Pročitajte: Zelena oaza usred grada - O prelepom dvorištu Olivere Balašević priča ceo Novi Sad (foto)
Mađarske domaćice složiće se sa Oljom da ljusku treba rezati što tanje. Ako i vi želite da probate ovo jednostavno jelo „na kašiku“, koje poreklo vodi iz centralne Evrope i često se sprema u Mađarskoj, Nemačkoj, ali i u našim krajevima, posebno u Vojvodini, prilažemo jedan bakin recept.
Recept Olje Balašević za starinsku krompir-čorbu
Za porodičan obrok potrebno je oko kilogram krompira, jedna ili dve šargarepe, pola konzerve paradajz-sosa, malo začina: vegeta, so, biber, paprika i nekoliko kapi ulja. Krompir oljuštite (što tanje, kažu vrsne kulinarke) i iseckajte na kockice. Malo ga propržite na zagrejanom ulju, a potom dodajte šargarepu, izrendanu ili iseckanu na kriške. Sipajte vodu. Krompir treba da se kuva oko 45 minuta, poklopljen, na jačoj vatri, da potpuno omekša i da čorba postane gušća. Na kraju dodajte začine i paradajz sos. Neko voli da doda kašiku pavlake ili malo peršuna.
Slične Vesti
Poslastica koja će vas vratiti u detinjstvo: Neodoljive šnenokle iz kuhinje Olivere Balašević
Recept Olivere Balašević za neodoljive šnenokle
26/02/2024
Saznajte višeIdealna za tople dane: Gorica Popović oduševila receptom za rusku hladnu čorbu FOTO
Recept Gorice Popović za rusku hladnu čorbu
23/08/2023
Saznajte višeMekane kao duša: Krofne Olivere Balašević su priča za sebe, prilažemo recept FOTO
Olivera Balašević oduševila krofnama
28/01/2023
Saznajte višeTrik koji će oduševiti sve domaćice: Seka Aleksić otkrila kako se pravi hrskav, a sočan pomfrit
Recept Seke Aleksić za najhrskaviji pomfrit
18/12/2021
Saznajte višePročitajte još
Recept Slavice Rokvić za posne paprike, njena porodica ih obožava
Recept za post iz kuhinje Slavice Rokvić
24/11/2024
Saznajte višeRokija su žene obožavale, a danas najbolji dasa iz Srećnih ljudi izgleda ovako FOTO
Roki iz Srećnih ljudi danas
23/11/2024
Saznajte višeNeda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte više
Komentari (1)
Ne zivimo vise u tim posleratnim gladnim godinama mada je i sada tesko, tako da bi se u sadasnje vreme treba obogatiti sa nesto vise ßastojaka.