Ko voli krofne, voli ih u svako doba godine, ali najslađe su u ove hladne dane. Tako misli i Olivera Balašević, koja je u večernjim satima porodicu oduševila upravo jednom od najpopularnijih tradicionalnih poslastica.
“Šta može da ide uz stidljive pahulje koje provejavaju Salajkom kao prah šećer po krofnama ove večeri? Pa, krofne!”, napisala je na Instagramu supruga Panonskog mornara, prilažući „dokaz“ iz kuhinje.
Pročitajte: Vanil šećer, džem i prstohvat detinjstva - Napravite starinski kolač Olivere Balašević o kome je pevao Đole
A i miris je neodoljiv. Podseća na detinjstvo... Izabrali smo za vas jedan starinski recept iz bakine kuhinje. Od sastojaka vam treba 1 kg mekog brašna, 600 ml mleka, 1 pakovanje kvasca, 3 kašike ulja, 4 kašike šećera, 1 kašičica soli, 2 kašičice šećera za kvasac, 2 žumanca, a ko voli može da doda i sastruganu limunovu koru.
Pročitajte: Kraljica američkih krofni otkriva svoj tajni recept - Korak po korak do savršenstva
Priprema je laka. U mlakom mleku izdrobite kvasac, dodajte šećer i ostavite da nadođe. U međuvremenu, u vangli umutite žumanca, ulje, šećer, so, a na kraju dodajte nadošli kvasac. Dodajte malo po malo brašna i mutite, dok ne dobijete ujednačenu meku smesu. Umesite testo i ostavite da se odmori oko pola sata. Nakon toga ponovo premesite i rasklagijajte na debljinu od oko jednog centimetra. Krofne vadite modlom ili čašom, i ostavite da odstoje još malo pre nego što ih umočite u vrelo ulje.
Pročitajte: Domaćice oduševljene - Recept za krckav hleb bez kvasca
Shutterstock
Prave domaćice savetuju da se u isto vreme ne prži više od četiri krofne. Pržite ih sa obe strane, dok ne narasu i ne dobiju „pojas“. Kad izvadite iz ulja spustite ih na kuhinjski ubrus da se ocede. Možete ih puniti čime god želite, a nekad je dovoljan samo šećer u prahu.
Shutterstock
Slične Vesti
Jednostavno, ukusno i okrepljujuće: Olivera Balašević otkriva recept za jelo svog detinjstva
Recept Olje Balašević za krompir-čorbu izvrsan je za hladnije doba godine
30/10/2021
Saznajte višeKraljica američkih krofni otkriva svoj tajni recept: Korak po korak do savršenstva
Recept za američke krofne koje uvek uspevaju
22/05/2021
Saznajte višePročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)