Recept za kuglof sa orasima, suvim voćem i đumbirom
Kuglof, najstariji modelirani kolač, poslednjih godina doživljava pravu renesansu. Za ovu poslasticu, koju su u naše krajeve pre mnogo vekova doneli Nemci, a osvojila je i ostatak sveta, postoji najmanje četiri stotine recepata. Međutim, oblik može biti – samo jedan.
Nekada je bio nezaobilazan na porodičnoj trpezi, naročito na severu zemlje. Odlično se slaže sa belom kafom ili šoljom toplog čaja, pa asocira na hladnije dane, praznike i toplu domaću atmosferu. Postoje bečki, carski, mramorni, vinski, šareni kuglof, da pomenemo tek nekoliko, a nećete odoleti ni ovom koji se našao na HELLO! repertoaru.
Pročitajte: Kraljica čokoladnog užitka - Donosimo vam originalan recept za čuvenu Saher tortu

Shutterstock
Recept za kuglof sa začinima
Istopite kockicu maslaca i njime premažite dekorativni kalup za kuglof, prečnika 22 cm; dobro ga pospite brašnom i odstranite višak.
Ubacite 200 g maslaca u kesu za zamrzivač i pritiskajte rukama da omekša. Zatim mutite maslac sa 200 g šećera i prstohvatom soli da dobijete penastu smesu. Dodajte 4 žumanca; zasebno umutite belanca u sneg.
Uspite 200 g prosejanog brašna, 8 g praška za pecivo i prstohvat đumbira u prahu (dozirajte količinu prema ukusu).
Potopite 50 g suvog grožđa u rum na najmanje 10 minuta. Isecite na krupnije komade 10 suvih kajsija i 4 velike urme. Ocedite suvo grožđe, ostavite ga da se osuši, pa ga pomešajte sa kajsijama i urmama i na kraju sve pospite brašnom.
Dodajte suvo voće i 60 g seckanih oraha u smesu sa žumancima, a zatim je dobro sjedinite sa belancima.
Sipajte smesu u kalup i pecite u rerni 1 sat na 180℃. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi, a potom izvadite kuglof iz kalupa i ostavite ga da odstoji 4 do 5 sati pre nego što ga pospete šećerom u prahu.
Slične Vesti
Pročitajte još
Održana 11. Pro-femina, konferencija magazina Lepota i zdravlje
U organizaciji magazina Lepota i zdravlje, u četvrtak 24. aprila, u Palati umetnosti Madlena u Beogradu, održana je 11. konferencija Pro-femina
25/04/2025
Saznajte višePita sa makom Suzane Mančić bolja od svake štrudle, dok se peče osvaja mirisom
Recept za pitu sa makom Suzane Mančić ne može biti lakši
25/04/2025
Saznajte višeProlećni sadržaj na društvenim mrežama: Kako Galaxy S25 donosi osveženje vašim objavama
Samsung Galaxy S25 Ultra je telefon koji će vaše ideje pretočiti u savršen sadržaj
25/04/2025
Saznajte višeU selu lepše nema! Rada Manojlović uredila rodnu kuću, za ovu prostoriju dala bogatstvo
Rodna kuća Rade Manojlović u selu Četereže je njen dom
24/04/2025
Saznajte višeVeć imaš veštine potrebne za IT – Cubes School ti pomaže da ih razviješ
Ako voliš da analiziraš stvari, da sve bude „pod konac“, ili si uvek ta osoba koja zna kako da organizuje dan – ti si možda već korak bliže svetu programiranja nego što misliš
24/04/2025
Saznajte višeKuhinja Bilje Jevtić rađena je po ugledu na one iz španskih serija, ovde je Aca glavni FOTO
Kuhinja Biljane Jevtić je veoma mala i uska
23/04/2025
Saznajte više
Komentari (0)