Buhtle sa džemom vole skoro svi od 7 do 77 godina, ali recept za one prave, starinske, skoro da lagano pada u zaborav, zato ovaj zapišite u svoju beležnicu ili kućni kuvar
Nema osobe koja, barem kao dete, nije probala slasne i mekane buhtle sa džemom. Za pripremu ovih fenomenalnih jufkica sa džemom će vam trebati malo vremena i strpeljenja, ali i najukusniji po mogućstvu domaći džem.
Ukoliko ste od onih srećnika koji su od svojim mama ili baka dobili u nasledstvo pravi recept - bravo! A ukoliko tragate za jednim takvim, on je upravo tu.
Zahvaljujući ovom režimu ishrane Žizel Bundšen ima savršenu figuru
Za testo:
500 g brašna
1 svež kvasac
1 jaje
2 žumanceta
100 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
5 kašika šećera
300 ml mleka
pola kašičice soli
Za filovanje:
domaći džem od kajsija, ako nemate može i od šljiva, mešani.. izaberite ono što volite
100 g otopljenog maslaca
Napravite domaću čokoladu i to za samo nekoliko minuta
Priprema:
Čitav postupak započećete tako što ćete toplo mleko staviti u manju posudu, piše "stvarukusa.rs". U nju sipati mlako mleko, malo šećera, kvasac i malo brašna. Promešajte da se kvasac lakše rastvori. Nakon što kvasac zapenuša znači da je krenula reakcija. Dodajte smesu u brašno, dodajte 1 jaje, šećer, so i zamesite testo. Zatim, ostavite da testo naraste.
Kad poraste, potrebno je da ga pobrašnjenoj dasci razvijete u rolat i onda ga isecite na komade široke oko dva prsta. Rastanjite ih i punite džemom. Ako volite da budu punije onda stavljajte obilo džem. Ukoliko pak više volite da uživate samo u mekanom testu, onda možete staviti svega pola ili jednu kašičicu nekog slatkog džema. Kada su buhtle u pitanju, količna džema i nije toliko bitna, kao njegova tekstura. Naime, birajte one koji su gušći ili više podsećaju na marmelade kako isti ne bi prilikom jedenja curao iz buhtle i razmazivao se svuda oko vas.
A kako da za svega dva minuta napravite džem od jagoda i meda pogledajte OVDE
Testo treba oblikovati tako da se dobiju knedle. Zatim, svaku knedlu treba umočiti u rastopljeni maslac i ređati u plehu jednu do druge. Ostavite između malo prostora da bi imale mesta da narastu i lepo se ispeku. Kad ste poređali ceo pleh umutite žumanca i premažite buhtle odozgo. Onda ih pustite oko pola sata da malo narastu i stavite u rernu da se ispeku. Ovisno od rerne, buhtalama je u proseku potrebno oko pola sata da budu lepo pečene.
Nakon toga buhtle izvadite, ostavite da se malo prohlade. Tek kada se prohlade, pospite po njima prah šećer.
Vodite računa da se sočne buhtle dobro ohlade, jer džem unutra još dugo ostane vreo, pa se možete opeći ako ih jedete dok su još vruće.
Prijatno i uživajte!
Pročitajte još
Recept Slavice Rokvić za posne paprike, njena porodica ih obožava
Recept za post iz kuhinje Slavice Rokvić
24/11/2024
Saznajte višeRokija su žene obožavale, a danas najbolji dasa iz Srećnih ljudi izgleda ovako FOTO
Roki iz Srećnih ljudi danas
23/11/2024
Saznajte višeNeda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte više