Šta će se desiti ako 21 dan ne jedete slatko? Organizam će doživeti šok, evo i kako

Šta će se desiti ako 21 dan ne jedete slatko? Organizam će doživeti šok, evo i kako

Autor: | 04/07/2024

0

21 dan bez slatkiša, sve je moguće

Većina ljudi na neki je način pomalo zavisna od šećera, prenosi Žena.hr.

Za mnoge od nas neće proći ni jedan dan a da ne pojedemo bar nekoliko kockica čokolade ili priuštimo kafu sa šećerom.

No, da li ste se ikad pitali šta bi bilo kada biste probali da se odviknete i na kraće vreme živite sasvim bez slatkog? Na primer, na 3 nedelje?

Shutterstock

 

Da, znamo da zvuči kao mučenje, ali šta ako vam kažemo da se zaista isplati – te da možda kada prođe taj 21 dan, čak i nećeš želeti da se vratiš na staro? No, idemo iz početka.

Uz belo brašno i so, šećer spada u namirnice koje zaista nisu na glasu kao zdrave. "Slatki život" donosi niz negativnih posledica za naše zdravlje, a među njima su na prvom mestu prekomerna težina i povećani rizik od dijabetesa.

Pročitajte: Dijeta Saše Popovića idealna tokom letnjih vrućina - Topi 5 kilograma za dve nedelje

No, ruku na srce, većini nas slatka je hrana previše ukusna da bismo je se samo tako odrekli.

Šećerna zamka

Čak i ako svesno ne jedemo puno slatkiša, šećer često zna biti "skriven" u proizvodima za koje to ne očekujemo, kao što su kečap, razni umaci i voćni sokovi.

Tako i neke namirnice sa polica na odeljenju zdrave hrane u prodavnici mogu biti prepune šećera, kao što su voćni jogurti i pločice od žitarica. Srećom, za šećer je danas zaista lako naći dostojnu zamenu – postoje razne alternative koje su jednako slatke, a ipak mnogo zdravije.

Koje su najbolje zamene za šećer?

Na prvom su mestu prirodni šećeri iz voća, pa je kao zamenu za šećer moguće koristiti šljive, smokve i zrele banane.

Kad pečemo kolače, umesto šećera možemo posegnuti za medom, agavinim ili javorovim sirupom, a bolji od običnog belog šećera takođe je brezin ili kokosov šećer.

Shutterstock

 

Od kupovnih slatkiša postoji velika ponuda onih koji sadrže steviju, a namenjeni su dijabetičarima. Ipak, treba pripaziti: čak i kod zamena za šećer važi pravilo što manje, to bolje. Dobra je vest da je sve stvar navike, pa ćemo se brzo priviknuti na manje zaslađenu hranu.

Nestaju napadi gladi

Da li ti je poznat onaj neprijatan osećaj "vučje gladi', kada znaš da moraš istog trenutka da nešto pojedeš ili ćeš se pretvoriti u čudovište?

Ako se odrekneš šećera, ovakve će epizode biti sve ređe, jer će nivo šećera u tvojoj krvi postati uravnotežena i neće biti velikih skokova.

Ovo, osim toga, znači da ćeš imati više energije, a možeš se radovati i boljem snu.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Photo by ROMAN ODINTSOV from Pexels

Najnovije vesti