Početak godine je pravi trenutak da se sredi kuća, a najbolje je početi od kuhinje i špajza.
Ostava ne treba da bude mesto u koje se ubacuju stvari koje nikom ne trebaju, ali nemate srca da ih bacite. Naprotiv, to treba da bude prostor koji se svakodnevno otvara i njime se rasterećuju kuhinja i ostale prostorije. Postoji bezbroj mogućnosti kako može da se sredi špajz, pa ne stoji ni opravdanje da je mala ili je prostor lošeg oblika.
Osnovna svrha ostave je da bude praktična i sve treba podrediti tome. Zidovi treba da budu čisti, okrečeni, a mogu i pločice da se stave. Špajz mora da bude dobro osvetljen, jer je to glavni preduslov da se stvari lako stavljaju, vade i ne gube. Police su osnova svake ostave, ali je najvažnije da budu stabilne, jer će na njima stajati teret. Police, međutim, ne treba da budu iste širine, jer ni odložene stvari neće biti iste veličine.
Ukoliko je špajz dubok i uzan, jedna od korisnih ideja je da se naprave duboke police i zakače korpe od žice koje mogu da se izvlače. Na taj način nijedna stvar neće ostati "zaboravljena" u dnu polica.
Najpraktičnije je da se policama pokriju svi zidovi, a prostor u uglu može da se pametno iskoristi tako što se u samom ćošku na police stave drvene okrugle tacne koje mogu da se okreću. Tako će, okretanjem, moći da se izvade stvari iz svakog kutka špajza.
Špajz treba da ima do vrha plafona postavljene police, a stvari mogu lako da se vade ukoliko se unese hoklica koja će tu i stajati.
Jedan od korisnih detalja može da bude crna ploča na vratima po kojoj kredom mogu da se ostave poruke ili podsetnici. Sve stvari u kutijama u špajzu treba lepo obeležiti, jer se vremenom zaboravi šta gde stoji. Takođe, najvažniji savet je da se uvek stvari ostavljaju na isto mesto.
U zid ili police treba zakačiti šipku sa kukama ili, jednostavno, ukucati eksere na koje mogu da se kače stvari ili suši začinsko bilje.
Prostor
Špajz ne mora uvek da bude čitava prostorija. Ukoliko u stanu ne postoji prostorija namenjena za ostavu - može da se napravi. Prazan prostor u hodniku ili rupa pored ormana - sve može da se pretvori u ostavu sa policama i kliznim ili harmonika vratima. I uzan i dubok prostor širine 30 centimetara može da se iskoristi da u njemu (u žičanim korpama koje se izvlače) stoje začini, testenine, tanjiri i ostale stvari koje se ne koriste svakodnevno.
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)