Ne shvatajte olako: Na šta ukazuje česta zaboravnost

Ne shvatajte olako: Na šta ukazuje česta zaboravnost

Autor: | 31/08/2017

0

"Svetite se životu zaboravom", mudre su reči koje mogu da pomognu "ranjenom srcu", ali ako često zaboravljate, potražite pomoć stručnjaka.

Sigurno vam se više puta dogodilo da u određenom trenutku, kada treba da odgovorite na neko pitanje precizno, nikako ne možete da izustite to što vam je na vrhu jezika, a sigurni ste da odgovor znate samo je teško imenovati ga. Takođe su svima poznate situacije zaboravljanja nekih od svakodnevnih obaveza, predmeta koje kao da vam je neko sakrio u rođenoj kući, imena prve komšinice ili leka koji već dugo koristite? Zaboravnost je uglavnom simptom umora i slabije koncentracije, ali ako ste u poslednje vreme sve češće zaboravni, ne zaboravite da je to zvono za alarm i posetu lekaru!

Da li sam nešto zaboravila?

Mikroinzulti mogu da dovedu do slabljenja intelektualnih funkcija, do pojave demencije i slaboumlja. Opasno je to što ih ne registrujemo kao male moždane udare, već ih ignorišemo misleći da je reč o zaboravnosti.

https://www.hellomagazin.rs/zivot/da-li-znate-koliko-je-zdrava-mineralna-voda/

Nauka i pamćenje

Ruski stručnjaci sa Univerziteta Lomonosov podvrgli su 658 nedementnih ljudi snimanju mozga magnetnom rezonancom. Po rečima autora, kod 174 učesnika eksperimenta zabeleženo je stanje koje se može identifikovati kao veza između mikroinzulta i smanjenja veličine hipokampusa (dela limbičnog sistema mozga), odgovornog za memorijske procese.

Zaključeno je da iznenadna zaboravnost može da bude signal izliva krvi u mozak. Stručnjaci upozoravaju na to da se, za razliku od klasičnog moždanog udara, mikroinzult dešava na malim krvnim sudovima mozga , zbog čega ovako opasan poremećaj prolazi gotovo neprimetno. Istovremeno, mikroinzulti mogu dovesti do pojave demencije i slabljenja intelektualnih funkcija, odnosno do slaboumlja.

Magnetnom rezonancom kod starijih lica možemo pratiti promene u veličini hipotalamusa, što bi pomoglo da blagovremeno identifikujemo problem sa krvnim sudovima. Savet za mlađu populaciju je da ozbiljno registruje učestalu zaboravnost.

https://www.hellomagazin.rs/zivot/mozda-ste-u-depresiji-ne-znate-proverite-ove-manje-poznate-simptome/

Kada da se zabrinemo ?

Ako živite urednim životom sa relativno zdravim navikama, jer nije realno da svmo baš svi spremni da stopostotno budemo posvećeni aktivnom vežbanju i zdravoj ishrani, ako ste u skladu sa životnom rutinom, ne dešavaju vam se neke neuobičajene aktivnosti, normalno spavate, „ne iskačete iz dnevne rutine" a sve češće zaboravljate, zaboravljate ne selektivno i bitne i manje važne stvari, imena, događaje, budite sigurni da je neophodno da posetite lekara i ispitate odakle potiče i šta je prvi uzrok vaše zaboravnosti.

Važno je primetiti zaboravnost

Kad bi samo znali i umeli da prepoznajemo sve signale koje nam organizam šalje svaki put pre nego što se dogodi velika havarija u našem telu, izbegli bi smo ko zna koliko teških bolesti i stanja koja nam komplikuju i ugrožavaju život. Ništa nije bolji prijatelj našeg zdravlja od prvog bola koji je dragocena opomena baš kao što i mozak kroz iznenadnu zaboravnost šalje sos poruku na koju retko odgovaramo ili odgovor fatalno kasni.

Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock

Najnovije vesti