Da li ste spremni da posetite najstrašniju vodenicu u Srbiji i otkrijete misteriju dugu dva veka?

Da li ste spremni da posetite najstrašniju vodenicu u Srbiji i otkrijete misteriju dugu dva veka?

Autor: | 22/02/2020

0

Najstrašnija vodenica u Srbiji- ’’ Ko prenoći, ne dočeka jutro? ’’ 

Nema puno sela u Srbiji koja kriju toliko misterije i jeze, kao Zarožje. Ovo selo, na oko 30km od Bajine Bašte nadaleko je poznato po legendi od koje se i danas ledi krv u žilama. U selu na reci Rogačici, sakrivena u podnožju gudure, nalazi se najstrašnija vodenica u Srbiji, vodenica prvog ’’domaćeg’’ vampira - Save Savanovića.

A do vodenice od sela Zarožje, vodi uzak put. Nakon desetak minuta vožnje, stižete do brze reke Rogačice, čiji huk odzvanja napuštenom gudurom. Sami, bez ijedne kuće u blizini, gde mrak brzo pada, bez struje i signala, kao u nekom horor filmu, prepušteni ste sebi i svojim strahovima. Posetioci mogu ući u nedavno obnovljenu vodenicu, a najhrabriji će možda i prenoćiti kako bi proverili da li Sava još uvek ’’vampiruje’’.

Već dva veka priča o Savi plaši meštane Zarožja. Retki su oni koji danas, gotovo pedeset godina od kada se prema tvrdnji meštana Sava poslednji put ukazao, smeju da prođu tesnim i mračnim puteljkom pored vodenice u kojoj je najpoznatiji srpski vampir po legendi dočekivao i ubijao mlinare.

A ko je bio Sava Savanović i zašto je izabrao vodenicu za svoje poslednje stanište? Jedna od priča kaže da je Sava bio imućan trgovac stokom. Zaljubio se u mnogo mlađu devojku i zaprosio je, ali je odbijen. I tako zaslepljen ljubomorom i besom, odlučio je da ubije devojku. Kada su to saznali, meštani su Savu na smrt pretukli i sahranili ga van lokalnog groblja.  I od tada, meštani Zarožja nemaju mira, jer je Sava povampirio i počeo da davi sve koji bi došli da melju žito u njegovoj vodenici.

I tako su godinama meštani Zarožja živeli u strahu od čuvenog vampira, dok mu nije pronađen grob, i Sava proboden, pogađate, glogovim kocem. Priča kaže da je ipak iz Savinog groba pobelga jedna leptirica, što bi po pričama značilo da Sava još uvek  posećuje svoju vodenicu.

Da li ste spremni da proverite? Najstrašnija vodenica čeka da je posetite i otkrijete strašnu misteriju dugu dva veka.

 

Hellomagazin.rs Promo
Tagovi: sava savnović

Pročitajte još

Najnovije vesti