Balon kocke

Balon kocke

Autor: | 09/12/2013

0

Za koru:

  • 5 belanaca
  • 150 g šećera
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašika brašna

Za fil:

  • 7,5 dl mleka
  • 6 kašika brašna
  • 5 kašika šećera
  • 5 žumanaca
  • 250 g margarina
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1 vanil-šećer

Za sirup:

  • 1,5 dl vode
  • 125 g šećera

Za šam:

  • 15 kašika šećera
  • 5 belanaca

Kora:

1. Belanca ulupati u čvrst sneg, te postepeno dodavati šećer i sirće muteći sve vreme.

2. U sneg od belanaca dodati kašiku brašna i polako promešati varjačom. Pripremljenu masu sipati u pravougaoni pleh obložen papirom za pečenje pa u zagrejanoj rerni peći 30 minuta na 180 °C.

Sirup:

1. U odgovarajućoj šerpi sjediniti šećer i vodu pa kuvati dok se ne dobije sirup. Gotov sirup ostaviti da se ohladi te ga preliti preko kore.

Fil:

1. U jednoj trećini mleka razmutiti brašno, šećer i žumanca. Ostatak mleka staviti da proključa a zatim dodati razmućenu masu i kuvati mešajući sve vreme dok se ne zgusne.
2. Margarin umutiti sa šećerom u prahu i vanil-šećerom pa ga sjediniti sa ohlađenom masom i dobro izmešati.

Šam:

1. Šećer ušpinovati sa malo vode kako bi se dobio gust sirup, a belanca umutiti u čvrst sneg.

2. U sneg od belanaca postepeno dodavati pripremljen sirup muteći sve vreme dok se ne dobije čvrst šam.

Finalni postupak:

1. Natopljenu koru premazati ohlađenim filom, te naneti šam od belanaca. Gotov kolač iseći na kocke.

Izvor: Dobra hrana

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Pročitajte još