Bavarska torta

Bavarska torta

Autor: | 10/11/2014

0

Sastojci:

Za koru:
250 g čokolade za kuvanje
50 g putera
5 žumanaca 9 belanaca
4 kašike šećera
Za fil:
2,5 dl mleka
100 g šećera
4 žumanceta
2 vanil-šećera
10 g želatina u prahu
2 dl slatke pavlake
Za dekoraciju:
2 šlaga
2 kašike kakaoa

Priprema:

Kora:
1. Čokoladu za kuvanje izlomiti i otopiti na pari. U nju dodati puter i mešati dok se ne otopi. Zatim je skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi.
2. Žumanca umutiti sa dve kašike šećera.
3. Posebno umutiti belanca u čvrst sneg, pa postepeno dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi.
4. U šam od belanaca dodati umućena žumanca, prohlađenu čokoladu i polako promešati.
5. U okrugao kalup za tortu obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smesu i koru peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni. Pečenu koru izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.
Fil:
1. U manju šerpu sipati mleko, dodati polovinu šećera i vanil-šećer te kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti žumanca i preostali šećer pa dodati u ključalo mleko. Kuvati na umerenoj temperaturi i mešati dok se ne zgusne. Fil skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
3. Želatin preliti sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri.
4. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
5. Nabubreo želatin sjediniti sa šlagom od slatke pavlake, dodati u ohlađen fil od žumanaca i polako promešati.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru vratiti u kalup za tortu, preko nje sipati pripremljen fil, poravnati i staviti u frižider da se stegne.
2. Ohlađenu tortu izvaditi iz kalupa, premazati je umućenim šlagom i posuti kakaom.

Izvor: Dobra hrana

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Pročitajte još